Ravnateljica Centra Rudolf Steiner Daruvar: Za našu djecu smo tu od 0 do 24, svaki dan u godini!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krajem prošle godine je odgojno obrazovna ustanova Centar Rudolf Steiner Daruvar proslavio 56-godina uspješnog djelovanja. Ustanova je to koja, dugi niz godina, aktivno djeluje na području odgoja, obrazovanja i skrbi djece s teškoćama u razvoju i razvojnom riziku, ističe aktualna ravnateljica, Silvija Kancijan.

– Danas bilježimo značajan porast broja djece u našoj ustanovi – priča i dodaje da je daruvarski Centar tražen, ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, već i okolnim županijama.

Djeca se u Centru Rudolf Steiner mogu školovati do navršene 21. godine, iako je školovanje obavezno do 15. godine. Cilj im je osposobiti ih za danje obrazovanje u nekoj drugoj ustanovi ili socijalizirati za život. No, u zadnje vrijeme broje sve više djece koja ostaju kod njih do 21. godine.

I sama je svjesna da se kroz godine način obrazovanja u Centru mijenjao, pa ističe da bi djeca koja su nekad pohađala Centar, danas zasigurno pohađala normalnu nastavu, eventualno po prilagođenom programu.

– Danas imamo sve više djece s težim oštećenjima zdravlja ili kombiniranim oštećenjima. Takva djeca teško svladavaju školske sadržaje, a sve je više djece i s poremećajima iz spektra autizma – pojašnjava nam.

Centar je osnovan pri Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog, tada se zvala Specijalna škola “19. rujna”. Inače, u toj ustanovi čiji je osnivač Ministarstvo rada, trenutno broje 59 zaposlenih i 17 pomoćnika u nastavi koje su osigurale udruge iz Grubišnog Polja, Pakraca, Lipika i Daruvara. Kao i sve ustanove takvoga tipa, najveću muku muče s pronalaskom adekvatnog kadra.

– Najtraženiji su edukacijski rehabilitatori, psiholozi, logopedi. Kada ih i nađemo, nažalost, sve se rjeđe zadržavaju kod nas. Razlog tome je i radno vrijeme, budući da djelatnici Centra rade od 0-24 sata, svaki dan u tjednu, uz vikend dežurstvo i noćni rad. Zato nije jednostavno naći kadar koji može podnijeti taj tempo – kaže ravnateljica i ističe da svi njihovi djelatnici daju maksimum od sebe i pružaju kvalitetne usluge.

Još jedan od problema s kojima i oni vode bitku je manjak smještajnih kapaciteta za djecu bez roditeljske skrbi. Još je teže naći smještaj za djecu s teškoćama, a budući da nude upravo to, jako su traženi. Surađuju s brojnim školama i vrtićima u Daruvaru, ali i okolnim općinama. Zbog velike potražnje, a manjka stručnog kadra, imaju i liste čekanja. No, relativno brzo i kvalitetno odrađuju sve usluge.

– Naša lokalna zajednica zna što pružamo, pa pedijatri i liječnici lokalno upućuju roditelje na nas. Ako neki roditelj nije siguran je li razvoj djeteta kakav bi trebao biti, mogu se s njegovim nalazima obratiti Centru za socijalnu skrb gdje podnose zahtjeva za stručnom procjenom, koju mi radimo. Nakon nje, dijete može ostvariti pravo na neku uslugu kod nas. Ako nema mjesta, ide na listu čekanja – priča i napominje da i liste čekanja variraju.

I iako se čini da je to neprekidni rad, koji emocionalno crpi jer djeca koja dolaze kod njih mogu dobiti pomoć i socijalizaciju, ali nikad i trajno izlječenje, Kancijan napominje da nema odustajanja niti predaje. Tu su za sve kojima trebaju, a imaju i velike planove.

– Radimo u zgradi koja je stara oko tri desetljeća. Ona vapi za obnovom i prilagodbom prostora za naše korisnike, a trebala bi proći i energetsku obnovu. Osim prostora, planiramo i širenje usluga, pa nam je želja osigurati prvu stambenu zajednicu za naše polaznike na području grada – priča Kancijan.

Nastavit će dalje pružati usluge koje nude, a odnedavno je to i smještaj djece od treće životne dobi, kao i usluga osobne asistencije. Zato željno iščekuju dva obiteljska asistenta ali i rehabilitatore koji bi popunili njihov stručni kadar i dodatno poboljšali njihovu uslugu.

FOTO: Facebook Centar Rudolf Steiner Daruvar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!