Nova knjiga Željka Karaule svjedočanstvo je o sudbini Židova u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” 17. siječnja 2024. je predstavljena knjiga “Židovi u Bjelovaru od doseljavanja do Holokausta” autora dr.sc. Željka Karaule. O knjizi, životu i ulozi Židova u kulturnom i gospodarskom razvoju Bjelovara govorili su dr.sc. Željko Karaula, autor, dr.sc. Vjenceslav Herout, recenzent, dr.sc.  Nataša Mataušić, recenzent, Valerija Turk-Presečki, prof., Aron Bienenfeld, predsjednik Židovske općine Daruvar i dr.sc. Nenad Nekvapil, potpredsjednik Udruge antifašista Bjelovar.

U svojim izlaganjima istaknuli su da je knjiga izuzetno svjedočanstvo o sudbini Židova u Bjelovaru, satkana na izvornom arhivskom gradivu, te novinstvu i relevantnoj literaturi. Dr.sc. Željko Karaula po prvi puta govori o Židovima od njihovog doseljavanja u Bjelovar krajem 19. stoljeća do njihove tragične sudbine u vrijeme Drugog svjetskog rata. Istovremeno knjiga po prvi put daje zaokruženu cjelinu o njihovom doprinosu gospodarskom i kulturnom životu ovog grada kroz stoljeće s posebnim naglaskom na njihova stradavanja u Holokaustu.

O ovoj temi do sada nije bilo sustavnih znanstvenih istraživanja. U tome je najveća vrijednost ove knjige u kojoj je dr.sc. Željko Karaula bjelodano prikazao sav “sjaj i tragiku” bjelovarskih Židova koji su ostavili svoj trajni trag u povijesti Bjelovara.

Tekst i foto: Nenad Nekvapil

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!