Daruvarski Petrov vrh privlačit će goste iz cijele Europe. Evo kako…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Zasnježilo je na Petrovom vrhu u Daruvaru što je zasigurno razveselilo brojne građane. No, nije snijeg jedino što se s veseljem i nestrpljenjem očekuje u Daruvaru jer se već neko vrijeme očekuju i rezultati natječaja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, na liniji aktivnog turizma na kojeg je grad s partnerima prijavio projekt “Planinarimo do zvijezda”. Taj bi projekt, kažuu Gradu, trebao promijeniti ne samo planinarsku već i astrološku sliku Daruvara.

– Sami projekt, osim što bi doveo do toga da se na Petrovom vrhu izgradi novi planinarski dom, planetarij i zvjezdarnica, to bi bio i drugi stup turizma u Daruvaru. Omogućilo bi se proširenje naše turističke ponude, uz zdravstveni turizam, dobili bi dio aktivnog turizma, vezanog uz planinarenje i astro turizam – pojašnjava Danica Cetin, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti Grada Daruvara.

Važan projekt za Daruvar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Na projektu, uz Grad Daruvar, sudjeluju Turistička zajednica Daruvar – Papuk, Gradska tržnica Daruvar, Planinarsko društvo “Petrov vrh Daruvar”, Zajednica Tehničke kulture Daruvar, Hrvatske šume, Razvojna agencija Daruvar i Bjelovarsko-bilogorska županija. Vrijedan je preko 6 milijuna eura (50 milijuna kuna) i u potpunosti bi trebao biti financiran od strane NPOO-a. Njegova važnost je ogromna ne samo za Daruvar, već i za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

– Planinarski dom postat će hibrid hotela s tri zvjezdice i spavaonica karakterističan za planinarski dom i u njemu ćemo dobiti oko 100 ležajeva. U samom objektu bila bi zona za djecu, wellness, cafe bar, restoran i konferencijska sala. U planetariju i zvjezdarnici bit će sofisticirana oprema za simulaciju svemira, tzv digitalni planetarij. Također, zvjezdarnica će imati teleskop, a uz će biti izložbeni prostor i mali amfiteatar – priča Cetin i pojašnjava kako će se kroz projekt urediti planinarske staze, izgraditi vidikovac i nabaviti vozilo za prijevoz posjetitelja do Petrovog vrha.

Rezultate u Daruvaru nestrpljivo čekaju već neko vrijeme. Inače, isti je to natječaj na čije rezultate samo u drugoj “liniji” čekaju Daruvarske toplice, ali i Bjelovar kojim bi ta sredstva omogućila izgradnju vlastitih toplica.

Jednom kada saznaju jesu li prošli na projektu, u Daruvaru planiraju što prije krenuti na posao, jer je prvotni rok za sve aktivnosti 30. lipnja 2025.. godine. No, Cetin, kaže da postoji mogućnost da se rok tih radova možda i produžiti, budući da rezultati natječaja još nisu poznati.

FOTO: ustupio čitatelj, arhiva


PODIJELI S PRIJATELJIMA!