[FOTO] Licitacija životinja u Gaju uz blagoslov, misu i živopisnu ponudu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Licitacija domaćih životinja, čija je tradicija duža od dva stoljeća, uz blagoslov i svetu misu održana je i ove srijede, 17. siječnja, datuma kojeg se tradicionalno u Gaju, nedaleko Lipika, obilježava kao dan nebeskog suzaštitnika župe, sv. Antuna Pustinjaka.

Crkvena svečanost

Prije tradicionalnog blagoslova i licitacije domaćih životinja, u župnoj crkvi sv. Katarine u Gaju održana je sveta misa na kojoj se okupilo mnoštvo vjernika, mještana Gaja i okolnih naselja, a koju je predvodio tamošnji župnik, vlč. Augustin Tašić.

Ponuda životinja za licitaciju bila je po brojnosti uobičajena, kao i ranijih godine, a mještani Gaja i okolnih naselja za licitaciju koju je vodio dugogodišnji licitar Stjepan Karlović – Štefo, donijeli su nekoliko kokoši, pijetlova, gusku, zeca i dva janjca.

Uspješna licitacija

Nakon svećeničkog blagoslova darovanih životinja licitacijom je prodano sve što je bilo ponuđeno. Sveukupno je licitacijom, po običaju, za crkvu u Gaju prikupljeno 440 eura.

Nakon misnog slavlja i tijekom licitacije, okupljeni su se mogli okrijepiti uz čaj i kuhano vino, a bila je tu i kotlovina. Događaj je održan u organizaciji Grada Lipika, Mjesnog odbora Gaj i župe Gaj. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!