Mađeruh: “Plan nam je da Grubišno Polje 2026. bude na energetskoj karti Europe”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Grubišnom Polju teže, kada je gospodarski razvoj u pitanju, da postanu grad obnovljivih izvora energije. Pri tome, koriste prirodne resurse kako bi razvili svoje gospodarstvo. Već desetak godina u gradu pokušavaju iskoristiti plin iz bušotina koje imaju, ali tek ih je aktualna energetska kriza u tome pogurala.

– U srpnju prošle godine, počela je intenzivna eksploatacija iz dvije bušotine na području Grubišnog Polja. One imaju veću količinu plina koja bi se kroz tri-četiri godine intenzivne eksploatacije realizirala – kaže gradonačelnik Zlatko Mađeruh i dodaje kako je plan da se lokacija s koje se trenutno eksploatira plin, s vremenom pretvori u skladište plina.

Grad zbog eksploatacije tog plina dobiva rudnu rentu, a dio dobiva i županija.

– Prošle godine, od srpnja do kraja godine, u naš gradski proračun je uplaćeno preko 500 tisuća eura rudne rente. Ove godine plan je da ta renta bude milijun i 200 tisuća eura – pojašnjava Mađeruh i dodaje da će novce iskoristiti za poboljšanje infrastrukture u gradu, ali glavni cilj je da se i grad gospodarski proširi i otvori nova radna mjesta za mlade Grubišnopoljce.

No, njihov plinski potencijal prepoznala je i INA koja je nekoliko kilometara od gradskih bušotina napravila vlastitu na 800 metara dubine. Nakon toga, pronašli su i četvrtu lokaciju za bušotinu, koja bi mogla biti bogatija od tri postojeće bušotine.

– Nju će istražiti iduće godine, do kolovoza. Oni koriste naše nerazvrstane ceste za istraživanje tih bušotina, a obećali su sanirati te ceste kako bi si olakšali pristup do svojih bušotina. Te informacije nam daju nadu da ćemo imati kapaciteta odnosno bušotina za eksploataciju plina i kad naše dvije aktualne bušotine postanu skladišta plina – pojašnjava Mađeruh.

Uz to, razmišljaju i revitalizirati pet bušotina koje se nalaze na prostoru poligona Gakovo, a koje su konzervirane. U njima još ima plina, no moraju s nadležnim ministarstvom dogovoriti daljnje korake. Plan im je, zaključuje Mađeruh, 2026. godine ući na energetsku kartu Europe kao skladište plina, kao što su Okoli.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!