Rak vrata maternice cijepljenjem može postati raritetni slučaj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Od raka vrata maternice u Hrvatskoj godišnje oboli oko 320 žena, a od raka u početnoj fazi, oko njih 600. Od njega na godinu umire više od 100 žena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom 2022. godine je oboljelo desetak žena, dok je u istom razdoblju umrlo njih sedam. Na te je brojke upozoreno na današnji, 17. Dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Mimoza kao simbol bolesti nije odabrana slučajno.

-Mimoze predstavljaju otpornost u teškim uvjetima baš kao i žene koje se bore s rakom vrata maternice – kaže predsjednik županijske Lige protiv raka Ivan Jurišić.

 

Od raka vrata maternice najčešće obolijevaju žene od 35 do 55 godina, nije ga lako otkriti u ranoj fazi i upravo zbog toga je važna prevencija.

-Bitni su redoviti ginekološki pregledi, redoviti papa testovi, HPV testiranje i zdrave životne navike – poručuje Jurišić.

No, rak vrata maternice se može spriječiti i to cijepljenjem protiv HPV-a pri čemu je ono najefikasnije u ranoj dobi.

-Mi u ovom slučaju imamo lijek protiv raka. Zaista je važno da maknemo skepticizam oko cijepljenja, a osobito oko cijepljenja protiv HPV-a. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da se do 2030. 90 posto populacije djevojčica i dječaka do 15 godina pocijepi i onda ćemo moći pričati da je taj karcinom raritetni slučaj, a ne javnozdravstveni problem – ističe Željka Modrić Nikolić, specijalistica ginekologije i opstetricije Opće bolnice dr. Anđelko Višić Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!