Što čitaju i što preporučuju: Pitali smo gradsku vijećnicu Zlatku, glumca Ivana i sportaša Hrvoja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada su u pitanju knjige, najčešće razgovaramo sa književnicima ili knjižničarima. No, naravno, ne čitaju samo oni. Stoga smo ovoga puta odlučili pitati bjelovarsku gradsku vijećnicu, bjelovarskog glumca i bjelovarskog sportaša što čitaju i što drugima preporučuju da čitaju. 

Zlatka Ormanović, vijećnica Grada Bjelovara, kaže da uživa u čitanju kada joj to dopuste dnevne obveze.

-Upravo čitam Jansonovu povijest umjetnosti. Tu knjigu imam već neko vrijeme doma u zbirci i evo sada je došla na red. S tom knjigom upoznaje se široki svijet zapadne umjetnosti, a kako volim putovati zapadnom Europom, paralelno i dodatno širim razumijevanje umjetničkih djela. Svakako svima preporučam ovo djelo. A prije toga sam pročitala Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija od Krašića. Bila sam na saboru stranke HSLS-a i Dražen Budiša me inspirirao da ju pročitam – kazala je Zlatka Ormanović. 

Bjelovarski glumac Ivan Ožegović kaže da je prošlu godinu ambiciozno počeo s idejom da će svaki tjedan pročitati jednu knjigu, što je, kaže, uz dvoje male djece ipak bila nemoguća misija.

-Ali ove godine sam si to opet zadao, kaže i dodaje da bi od knjiga koje je prošle godine pročitao izdvojio i preporučio “Zapisi o kinematografu” Roberta Bressona “Vječni čovjek” G.K.Chesterton, “Napoleon” Alexander Dumas (knjiga je to koju preporučam više nego gledanje filma) te “Miloš Forman” biografija. Inače, uvijek čitam više stvari odjednom i ima knjiga koje sam počeo i koje su mi super, ali ih nisam  još dovršio – kazao je Ožegović. 

Hrvoje Cikoja, bivši bjelovarski rukometaš, a danas uspješni rukometni trener kaže da posjeduje lijepu zbirku sportskih knjiga.

-Sredinom prosinca sam kupio dvije knjige koje su mi promakle iz ne znam kojeg razloga. Prva je izdana 2012. druga 2014. Moj kolega i prijatelj je u našim rukometnim razgovorima dosta citirao i pričao o rukometnoj filozofiji autora knjiga što me motiviralo da ih pronađem, kupim i pročitam. Nakon čitanja ostao sam oduševljen, iznenađen, ali i zabrinut kao trener, roditelj i osoba koja je cijeli život u sportu – kaže Cikoja i dodaje.

-Knjige su specifične i pisane su izvan uobičajenih okvira. Treba ih proučiti, razumjeti i garantiram da će svaki čitatelj koji voli sport biti u šoku. Djeca su danas drugačija i mi treneri se moramo mijenjati. Knjige su rukometne, ali bi ih preporučio i trenerima drugih sportova i svima koji na bilo koji način rade s djecom. Autori su Marija i Robert Papić, a radi se o ‘Učenje kreativnosti u sportu’ (Ili treningom protiv djece) i ‘Kreativno učenje u sportu’ (Ili trenerom protiv djece) – rekao nam je Cikoja. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!