Suci prosvjeduju, odbili plaće od 2.315 do 3.615 eura neto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bijeli štrajk sudaca koji je započeo danas, a trajat će dva tjedna, za građane znači da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Svim strankama preporuča se da kontaktiraju svoje odvjetnike kako ne bi bespotrebno gubili vrijeme na ročištima za koje postoji velika mogućnost da se ne održe.

Iz Udruge hrvatskih sudaca tvrde da je odaziv na štrajk veći od 80 posto, a suci, kojima su se pridružili i državni odvjetnici, traže zakonsku implementaciju prava koje su dogovorili u svibnju ove godine.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica ističe da plaće sudaca u Hrvatskoj sada iznose između 2.200 i 3.500 € neto, ali i da su suci dvaput odbili ponudu o novom povećanju od 115 €. I to nakon što je Vlada RH lani prvostupanjskim sucima podigla plaće za 583 € također neto.

„Dakle, s ponuđenim povećanjem imali bi plaće između 2.315 i 3.615 €. Spremni smo nastaviti razgovore, ali ne pristajemo na ultimatume i ucjene. Za posljedice ‘bijelog štrajka’ odgovornost je na Udruzi hrvatskih sudaca”, poručio je sinoć Malenica za RTL.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!