Roditelji koji bojkotiraju nastavu: Nemamo ništa protiv djece s poteškoćama, ali…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Upravo smo primili otvoreno pismo roditelja učenika drugog razreda bjelovarske IV. osnovne škole koji svoju djecu od jučer ne šalju nastavu zbog nezadovoljstva rješavanjem problema u svom razredu od strane škole o čemu smo pisali ovdje.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Obraćamo vam se i mi kao roditelji 2. razreda IV. OŠ Bjelovar o čemu ste pisali u vezi bojkotiranja nastave. Željeli bi da objavite i našu stranu priče. Dakle, jesenas je u naš razred došlo dijete kao novi učenik. Ubrzo iza toga uslijedilo su, od strane naše djece, čudne priče o funkcioniranju djeteta. Tražili smo tada od učiteljice da se sazove roditeljski i da se na njega pozove ravnatelj, koji se nije odazvao. U dogovoru odlučili smo pružiti priliku djetetu, svjesni njegovih poteškoća. Razred tj. roditelji uopće nije protiv djeteta zbog njegovih poteškoća, dapače u razredu već postoji dijete koje ima teže poteškoće i lijepo funkcionira unutar razreda te su ga i djeca prihvatila, kao što niti roditelji nemaju problema s time da u razredu bude dijete s poteškoćama. Učiteljica ima iskustvo rada s djecom s poteškoćama i empatična je i vjerovali da će se vremenom situacija smiriti i dijete prilagoditi. Mi svi smo isto svjesni današnje situacije i porasta broja djece s poteškoćama.

No kako je vrijeme prolazilo počelo se je dešavati svašta te su i djeca počela dolaziti doma s pričama koje se u normalnoj i sigurnoj okolini za dijete ne bi trebale dešavati. Detalje zbog zaštite prava toga djeteta, ali i naše djece ne bih iznosili, ali u razredu ima djece koja se osjećaju i uplašeno i ugroženo. Škola po definiciji bi trebala biti sigurna okolina za svako dijete i svako dijete bi se trebalo osjećati zaštićeno tamo. Nakon što je proteklo 3 mjeseca i ništa se nije dešavalo, adekvatna podrška je izostala, informacija nije bilo poslali smo dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi te Prosvjetnoj inspekciji gdje smo naveli sve što nas muči i tražili pomoć nadležnih institucija pogotovo zato što mislimo da djetetu treba adekvatna potpora koju ovdje ne može dobiti.

Zadnje što znamo u vezi toga je da je AZZO trebao 22.01.2024. doći u nadzor. Nije, zašto ne znamo. Isto tako mi smo dopis od nadležnog ministarstva zaprimili danas 24.01.2024. u 13:37 kada su se već očitovali medijima da su dopis i uputstva poslani, dobili smo  odgovor od prosvjetne inspektorice iz Bjelovara gdje nas se obavještava da o tijeku postupka možemo biti informirani samo ako ili od jednog roditelja dostavimo tražene podatke ili da šaljemo za svakog roditelja pojedinačno i da će naš podnesak biti razmotren kako bi se procijenila potreba za pokretanjem inspekcijskog postupka te dopis koji je proslijeđen AZOO- u gdje im se isti temeljem čl.18 stavak 1 Zakona o općem upravnom postupku a u vezi s člankom 149. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi podnesak ustupa u nadležnost. Napominjemo ovdje da je dopis vlastoručno potpisalo 16 od 19 roditelja djece koja pohađaju taj razred (u ovih 19 je uključen i roditelj djeteta radi kojega smo zatražili pomoć).

Roditeljski je ponovno održan prošlu srijedu 17.01,2024.g sa ravnateljem i stručnom službom na kojemu je bilo i dogovoreno da se ponovno nađemo na roditeljskom iza ovoga 22.01.2024. odnosno nakon provedenog stručno savjetodavnog postupka.

Na samom roditeljskom nije riješeno ništa konkretno, dapače zbog verbalnih obračuna između i mame djeteta i odgovornih osoba tamo više od polovice nas se je htjelo dići i otići. Isto tako mišljenja smo da onakav sastanak više nikada ne želimo doživjeti te da mi niti sada niti u budućnosti nakon nastupa roditelja tog djeteta prema učiteljici ne možemo zamisliti suradnju između njih i da nas je strah kako će to sve funkcionirati. Ako se nalazimo da nađemo kompromis i spremni smo na njega onda očekujemo isto i sa druge strane. Ravnatelj nije dao nikakav odgovor niti bilo kakvo rješenje situacije. Uslijed navedenoga odlučili smo što smo odlučili i tražimo i dalje rješenje – stoji u pismu koje potpisuju roditelji drugog razreda bjelovarske IV. osnovne škole.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!