Sandro Toth: ‘Iza mene je već 40-ak filmova, ali imam još mnogo ideja…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanin Sandro Toth mladi je umjetnik koji je diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, smjer animirani film i novi mediji. Sandro je do sada napravio 40-ak animiranih i multimedijalnih filmova, a neki od njih su osvojili važne nagrade. Za početak smo upitali Sandra kako je uopće ušao u svijet animiranog filma. 

Prvi film za vrijeme studiranja

-Još za vrijeme srednje škole me to zanimalo, jednostavno sam htio to upisati, zanimalo me i pripremao sam se intenzivno godinu dana. Išao sam na pripreme kod jednog profesora u Zagreb i na kraju uspješno upisao i završio. Iskustva sa studiranja su polovična, neki profesori su imali jako izraženi ego i bilo je tu svega, ali bilo je i odličnih predavača poput Bjelovarčanke Irene Jukić Pranjić koja nam je predavala strip i za nju imam samo riječi pohvale. Inače, već za vrijeme studiranja sam počeo raditi filmove, a prvi veći je bio spot ‘Tuga je znam’ – prisjeća se Sandro koji je nakon fakultetske diplome kraće radio na HRT-u, pa zatim kao grafički dizajner, te kao privremeni učitelj likovne kulture u Novoj Rači, pa Bereku, Hlebinama, Garešnici. Sandro trenutno radi u Gradskom muzeju u Bjelovaru i kaže da je tamo iznimno zadovoljan, a ima i odličnu suradnju sa bjelovarskim CUK-om.

-Jedan od mojih prvih, većih animiranih filmova je onaj o Johnu Kennedyu i taj film je bio prikazan na mnogo festivala diljem Europe, a među ostalima i na festivalu u Španjolskoj gdje sam bio u konkurenciji sa jednim oscarovcem, što je dosta značajno – kazao je Sandro koji je dobio nagradu za film koji je radio u suradnji s CUK-om.

Vojin Bakić i Bjelovarac

-U CUK-u vodim školu animiranog filma. Tamo sam s učenicima napravio film ‘Prijateljstvo dvaju bića. Zapravo, učenici su ga napravili, ja sam ih samo usmjeravao i mentorirao. Film je odlično prihvaćen, bio je na festivalima diljem svijeta, od Amerike do Južnoafričke Republike i Indije, a na festivalu ‘Four river’ osvojio je glavnu nagradu za najbolji animirani film- priča nam Sandro kojeg smo upitali na koje svoje filmove je najviše ponosan. 

-Pa moram navesti ovaj koji su radili učenici u CUK-u i svakako film koji sam napravio o Vojinu Bakiću. Taj je film izašao prije tri tjedna i radio sam ga u Gradskom muzeju. Da, na taj film koji se zove ‘Vojin Bakić i Bjelovarac’ sam baš ponosan, mislim da je emotivan, i nekako rekao bih najiskreniji. Film se može pogledati na youtube kanalu Gradskog muzeja u Bjelovaru – kazao nam je Sandro koji nam je rekao da ima još mnogo novih ideja, a mi ne sumnjamo da ih neće uspješno realizirati. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!