Evo koliko rastu plaće liječnicima, policajcima, zapisničarima…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu počelo je predstavljanje uredbi o koeficijentima za državnu te javne službe temeljem kojih se, po riječima resornog ministra Marina Piletića, može očekivati da će plaće za ožujak, s isplatom u travnju, zbog povećanih koeficijenata u prosjeku rasti 13,5 posto. Prijedog nacrta uredbe, koji su podržali svi partneri unutar vladajuće koalicije, sadrži nove koeficijente najzastupljenijih radnih mjesta u državnim i javnim službama.

Ukupan paket povećanja plaća za državne i javne službenike i namještenike revidiran je te, nakon primjedbi pojedinih sindikata, povećan s planiranih 850 milijuna eura na 880 milijuna eura.

Sindikati su nacrt uredbi dobili u srijedu, od kada teče rok od 15 dana da se o istom očituju.U odnosu na prvotni prijedlog, povećani su koeficijenti za niz radnih mjesta. Tako će, primjerice, sudski zapisničari imati koeficijent 1,4 umjesto planiranih 1,34, a sudski upisničari 1,38 umjesto 1,32. Za pravosudne policajce koeficijent s 1,40 raste na 1,58, za carinike III. razine s 1,40 na 1,43. Koeficijent za asistente, učitelje i nastavnike raste s 1,95 na 1,97.

Podsjetimo, državni i javni službenici povišice su dobili i prošle godine, a s novim povećanjem, isplatit će se im se čak 1,5 milijardi eura više.

Kako to u praksi konkretno izgleda, pogledajte u tablici s izračunom novim plaća u sustavu zdravstva.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!