Počinje mjesec drugog najzastupljenijeg jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tradicionalna manifestacija kojom se na području Bjelovarsko-bilogorske županije promoviraju češki jezik, kultura i običaji, Mjesec češkog materinskog jezika, počinje u petak, 26. siječnja, trajat će do 23. veljače, a održat će se 15-ak događanja. U sklopu manifestacije obilježit će se i Međunarodni dan materinskog jezika koji se globalno obilježava 21. veljače.

Ovom manifestacijom želi se istaknuti važnost očuvanja češkog jezika kao osnovnog elementa očuvanja identiteta pripadnika češke manjine koji tradicionalno žive u našoj županiji te bolje upoznati javnost s bogatom jezičnom baštinom, kao jednom posebnošću naše županije, poručili su u utorak iz Bjelovarsko-bilogorske županije. koja je u suradnji s institucijama češke manjine i ove godine povezala brojna događanja te pripremila program namijenjen učenicima koji uče češki jezik, njihovim učiteljima i roditeljima, kao i onima koji se književno izražavaju na češkom jeziku, ljubiteljima češkog filma, češkog jezika i kulture.

Rezultati Popisa stanovništva iz 2021. pokazuju da je češki jezik materinski jezik za 3.314 osobe koje žive u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nažalost, broj govornika češkog jezika se sve više i više smanjuje, a prije samo deset godina bilo je 4.431 govornika. Stoga, napominju iz Županije, za očuvanje, vitalnost i kvalitetno međugeneracijsko prenošenje češkog jezika svaki govornik izuzetno je važan.

“Ovim događanjem dajemo podršku jezičnom planiranju, promociji i očuvanju češkog jezika na našem području, kao našoj regionalnoj posebnosti, ali ujedno i očuvanju naše zajedničke baštine”, poručila je Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine.
Mjesec češkog materinskog jezika počinje stručnim skupom čeških škola u petak, a u sklopu manifestacije održat će se i tečaj kreativnog pisanja, škola prevođenja, radionica razvijanja komunikacijskih vještina, natječaje učenika iz poznavanja češkog jezika, projekcije čeških filmova u kinima diljem županije i slično.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!