Povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta u Daruvar stiže predstava „Anna”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove subote, 27. siječnja, u Daruvaru će se obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. U 10 sati će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće na Židovskom groblju u Daruvaru, dok će u 11 sati u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Kazališne družine Ivane Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda izvesti predstavu „Anna“. Riječ je o predstavi rađenoj po djelu “Dnevnik Anne Frank” nastaloj u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom Slavonski Brodvej i Satiričkim kazalištem mladih Slavonski Brod (SKM).

– Ta mi knjiga osobno čak nije naročito „sjela“, ali mi se inspiracija javila kad sam, pored knjige, pogledao i neke predstave i filmove. Ali sva su ta djela, na koncu, prerasla u antiratna djela, što je nesporno, međutim, ja sam htio napraviti nešto drugo. Nama je u prvom planu bila isključivo Anna, ono što je ona bila i što je sve proživljavala, dok je ratni kontekst u pozadini – kazao je redatelj Matej Safundžić objasnivši u nastavku zanimljiv dramaturški postupak, kojim su svi ostali likovi svedeni na sjene.

– Članovi njene obitelji također su sporedni elementi pa smo ih prikazali kao sjene. O njima saznajemo iz Anninih zapisa, stoga oni i jesu njena projekcija. Sve se, dakle, u ovoj predstavi vrti oko njena lika. Dušu liku na daskama udahnjuje, na koncu, glumac. To je u ovoj predstavi sjajno odradila Dora Pejić – pojasnio je Safundžić.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!