[FOTO] Noć muzeja okupila mnoštvo zainteresiranih!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je 19. po redu Noć muzeja. Poznata kulturna manifestacija otvorena je izložbom ‘Noć je moje svijetlo’ bjelovarskog slikara Dinka Klasana. Izložba je dodatno obogaćena i izvedbom gudačkog kvarteta, a posjetitelji su mogli razgledati i nove suvenire Gradskog muzeja.

-Ove godine je to 19. Noć muzeja i tema je muzej i nova publika – rekla je ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević i dodala – S obzirom da vidim dosta novih lica ovdje mogu reći da smo se dobro prilagodili ovogodišnjoj temi za Noć muzeja.

– Autor izložbe poznat je kao poduzetnik, vlasnik jedne od najpoznatijih bjelovarskih firmi, ali večeras ga predstavljamo kao Dinka Klasana slikara – ispričala je ravnateljica.
Autor izložbe Dinko Klasan ujedno je i član bjelovarskog Likovnog udruženja, a trenutno živi i radi u Malinskoj gdje mu je atelje i galerija.

-On u svojim radovima kombinira svoju ljubav prema vjeri, prema umjetnosti i prema apstrakciji – ispričao je Sandro Toth koji je s autorom i pripremao izložbu.

-Sve što vi ovdje vidite na ovim slikama, prije svega ima svoju simboličku vrijednost. Svaka boja, svaki potez, svaki oblik, ima nešto iza njega. Najvažnije što želim naglasiti o radovima gospodina Klasana jest da su oni iskreni i s emocionalne i s intelektualne razine. Sve što vi vidite naslikano je s nekakvom namjerom, ništa nije nasumično i zbog toga su, meni osobno ove slike fantastične – predstavio je izložbu Toth pritom dodavši kako u njima možemo vidjeti slikarovu dušu i ono što je on htio prikazati.

-Ove godine ću navršiti 60 godina. U prvih 58 godina sam naslikao jednu sliku, a u 59. 330, slikar od rođenja – kroz smijeh je ispričao Dinko Klasan.

Autor je otkrio i kako je naziv izložbe nastao iz rečenica, promišljanja i zaključaka Ivana od Križa o rečenici kralja Davida: Noć sjaji kao dan i tama kao svjetlost – Kasnije su i mistici su došli do ove rečenice po kojoj sam ja nazvao izložbu ‘Noć je moje svijetlo’ jer ona to uistinu je. Kao sunce kad nas obasja i zaslijepi i od siline sunca mi ne vidimo ništa, živimo u tami. Tako blizina Božja isto djeluje u nama – objasnio je Klasan.

Klasan je ispričao i kako ga je način na koji su kustosi postavili izložbu, pritom nesvjesno pomiješavši apstrakciju, polu apstrakciju i čistu apstrakciju – Ja se nadam da ćete vi to osjetiti, da ćete to prepoznati i da će to u vama probuditi nešto pozitivno. Probajte promatrati duhom i uživajte.

-Meni je doista teško zamisliti tu kombinaciju vjere i apstrakcije – rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i dodao – Ja se nadam će i naši sugrađani doista tražiti emociju u tvojim slikama, tražiti jedan viši smisao i da će jednostavno uživati u večerašnjoj izložbi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!