Evo tko će moći koristiti Centar za starije u Grubišnom Polju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Grubišnom Polju ove bi godine trebala započeti izgradnja Centra za starije osobe, vrijedna 9,2 milijuna eura. Riječ je o projektu koji je Grad pripremio uz pomoć svoje Razvojne agencije, Centra za socijalni rad, Centra za pomoć u kući i Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Jako smo zahvalni Županiji na podršci jer je naš Centar proglasio prioritetnim županijskim projektom. Većinu sredstava za izgradnju osigurali smo iz europske blagajne, točnije 6,1 milijun eura. Ostatak ćemo morati pronaći na drugi način, pri čemu se ponovno nadamo podršci Županije i resornih ministarstava – kaže grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Dodaje kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za Grubišno Polje, ne samo zbog činjenice da će osigurati novih 70 radnih mjesta, već i zbog toga što će omogućiti bolju skrb za starije i nemoćne s tog područja. A u tome Grubišnopoljci imaju zavidno iskustvo.

-Među prvima smo svojedobno krenuli s provedbom programa Pomoć u kući, a i danas imamo istoimeni centar koji skrbi o starijim osobama. Zbog tog velikog iskustva smo i osmislili ovakav projekt – kaže gradonačelnik Mađeruh.

U budućem Centru predviđeno je stotinjak stacionalnih ležajeva za starije i nemoćne. Većinu, oko 80 posto, popunit će oni koji namo stignu na preporuku liječnika ili Centra za socijalni rad, dok je 20 posto kapaciteta planirano za komercijalni smještaj. K tome, u različite izvaninstitucionalne aktivnosti bit će uključeno preko 20 dodatnih korisnika, odnosno onih koji ne trebaju uslugu stalnog smještaja.

-Vjerujem kako ćemo do početka ljeta imati sve uvjete za raspisivanje natječaja, a do kraja ljeta i izvođača radova kako bismo već ove godine mogli započeti s izgradnjom – kaže Mađeruh, dodajući kako bi Centar trebao biti završen do 2026.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!