Muzej preuzima Barutanu, evo kada će ponovno biti otvorena za javnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradski muzej Bjelovar, koji će nakon nedavnog sukoba između braniteljskih udruga i Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT) preuzeti upravljanje spomen-područjem Barutana, trenutno je u fazi birokracije.

Naime, Gradsko vijeće tek treba prepustiti Barutanu Gradskom muzeju koji će nakon toga osnovati novi, poseban odjel namijenjen isključivo tom mjestu pijeteta na kojemu je 11 branitelja položilo živote na oltar Domovine u obrani Bjelovara.

Prema riječima Marijane Dragičević, ravnateljice Gradskog muzeja Bjelovar, plan je da u društvenom centru Barutana najkasnije do Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja, 29. rujna ove godine, profunkcionira novi postav. A taj postav bit će sastavljen od eksponata koji su trenutno dio stalnog postava Domovinskog rata u Gradskom muzeju, ali i nadopunjen novima.

„Nakon što završimo s birokracijom, krećemo s osmišljavanjem sadržaja za Barutanu i sigurni smo da će do Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja sve biti spremno”, ističe ravnateljica Dragičević.

Podsjetimo, gradonačelnik Dario Hrebak, izražavajući žaljenje zbog nedostatka komunikacije između DOHVT-a i braniteljskih udruga, nedavno je kazao i da će DOHVT i dalje upravljati sadašnjim vojnim eksponatima, no odlučeno je da se ti eksponati premjeste na udaljenije lokacije, kako bi se poštovalo mjesto pijeteta.

Obiteljima poginulih i braniteljima pružena je šansa za sudjelovanje u osmišljavanju novog sadržaja na mjestu pijeteta, u suradnji s Gradskim muzejom i drugim braniteljskim udrugama.

Hrebak je naglasio da donesene odluke nisu rezultat toga što je netko s nekim „zaratio”, kako sugeriraju neki komentari građana.

Odbor za branitelje, napomenuo je, dao je prijedlog koji je Grad prihvatio.

Hrebak očekuje i da će nova suradnja između Grada, Gradskog muzeja, braniteljskih udruga i DOHVT-a pridonijeti očuvanju pijeteta Barutane, kao i dostojanstvenom odavanju počasti poginulim braniteljima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!