Ovih 12 zgrada u centru Bjelovara osvanut će u novom ruhu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čak 12 građevina, mahom stambenih zgrada, u samom središtu Bjelovara kreće u proces obnove pročelja ili krovova. Riječ je o koraku na koji su se njihovi vlasnici odlučili upravo zahvaljujući višegodišnjoj dobroj praksi Grada Bjelovara kroz koju Grad sufinancira radove energetske obnove. Do sada je na ovaj način postupak obnove prošlo 30-ak objekata, a ove godine će Grad u ovu vrstu sanacije uložiti najviše do sada – čak 301 tisuću eura i time pokrenuti investicije veće od milijun eura. Naime, Grad obnove sufinancira s maksimalno 50 posto ukupnih troškova, a ostatak sredstava trebaju osigurati sami suvlasnici, odnosno vlasnici.

– Grad Bjelovar nastavlja s jednim od svojih najboljih programa. Imamo zaista jako puno oronulih i starih fasada u samom centru grada. Iako je to veliki problem zbog opadanja fasada, te stare zgrade imaju svoju kulturno-povijesnu vrijednost i jako su skupe za održavanje. Mi smo toga svjesni i odlučili smo i tijekom 2024. godine nastaviti pomagati građanima da ih sami obnove. Ujedno, provođenjem ovog programa dobivamo multiplicirajući efekt. S jedne strane se obnavljaju stare fasade, s druge strane se postiže energetska učinkovitost tih istih zgrada, a s treće strane, takve obnove najčešće rade mali poduzetnici i obrtnici pa se dio uloženog novca vraća u Grad Bjelovar – kazao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima zgrada koje su ušle u ovogodišnji ciklus obnova. Pojasnio je kako Grad Bjelovar podupire zahvate s maksimalno 50 posto vrijednosti radova, a otkrio je i kako je Grad Bjelovar ove godine bio najizdašniji do sada.

– Na 12 objekata ćemo pokrenuti investicije veće od milijun eura, a u njima će Grad sudjelovati s 301 tisućom eura. Novac su dobili svi oni koji su udovoljili kriterijima, a rebalansom smo povećali iznos koji ulažemo u ovaj program. U konačnici ćemo imati osvježenu gradsku jezgru – istaknuo je Hrebak, a koliko ovaj program Grada znači suvlasnicima zgrada koje kreću u obnovu pojasnio je predstavnik stanara jedne od zgrada koja kreće u energetsku obnovu.

– Ja zastupam zgradu od 24 stana u najužem središtu Bjelovara koja je vrlo zahtjevna za sanaciju jer podliježe strogim konzervatorskim uvjetima. Upravo smo zato aplicirali na ovaj javni poziv, dobili sredstva, a bit će mi drago što ćemo našu zgradu još dodatno energetski ojačati. Naime, prije dvije godine smo obnovili pročelje uz potporu Grada Bjelovara, a sada ćemo obnoviti i naš krov. Ovo je zaista pohvalan korak Grada Bjelovara. Konkretno, vlasnici stanova u zgradi koju ja predstavljam su većinski umirovljenici, a u ovakve zahvate bi zaista bilo teško ući isključivo iz pričuve. Investicija je vrijedna 76 tisuća eura, mi ćemo dobiti 30 tisuća, imamo nešto svojih sredstava, a vjerojatno ćemo još doći i kredit. Ovo je zaista važno napraviti pa ćemo znati da smo sljedećih 20-ak godina mirni – kazao je Ivica Vranjić, predstavnik stanara zgrade u Trumbićevoj 6.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!