Od Crnog mačka i Balaševića do Thompsona i Halida

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Legendarni sarajevski bend Crvena Jabuka dolazi u Bjelovar i na Valentinovo (14.2.) održat će koncert u Dvorani europskih prvaka.

U Bjelovaru vlada poprilična zainteresiranost za ovaj koncert, što nas je ponukalo da se prisjetimo koncerata u posljednjih 20-30 godina koji su izazvali veliku pozornost u Bjelovaru.

Krajem devedesetih u tadašnjoj Školsko-sportskoj dvorani održavali su se brojni koncerti. Dvorana je u potpunosti bila ispunjena i Bjelovarčani su tražili ulaznicu više kada su nastupali Prljavo Kazalište, Parni Valjak, Plavi Orkestar i Severina.

Crni mačak

Nakon navedenih koncerata, tadašnja gradonačelnica Đurđa Adlešić sa suradnicima dovela je u bjelovarsku dvoranu novinarsku rock nagradu ‘Crni mačak’. Bio je to povijesni rock događaj u Bjelovaru. Nastupili su Goran Bare, Urban, Hladno Pivo, Partibrejkersi, Elemental, Psihomodo pop, Bambi Molestersi i brojni drugi. Na dodjelu nagrada i koncert dolazili su posjetitelji iz Zagreba pa i Dalmacije zbog čega su za taj vikend uvedene posebne željezničke linije iz Zagreba za Bjelovar, a kafići u Bjelovaru su na tri dana dobili dozvolu da mogu duže raditi.

Nakon rock scene, početkom dvijetisućitih Marko Perković Thompson postao je vrlo popularan među Bjelovarčanima. U kratkom roku održao je dva koncerta, a za svaki se tražila ulaznica više i najveća bjelovarska dvorana bila je pretijesna za sve njegove fanove.

Višegodišnje zatišje

Zatim je uslijedilo višegodišnje zatišje, barem što se tiče većih koncerata u najvećoj bjelovarskoj dvorani. No, zato je nekadašnji ‘Klub’ koji se nalazio u strogom centru grada ugostio velikog Olivera Dragojevića, ali i Zabranjeno Pušenje, Gorana Bareta, Urbana.

Koncert koji su Bjelovarčani dugo čekali zbio se 1.lipnja 2012. godine. Naime, tada je u krcatoj dvorani Europskih prvaka nastupio legendarni Đorđe Balašević. Karte su nestale u jednom danu, a da je novosadski kantautor odlučio održati još nekoliko koncerata za redom, svakako bi bili rasprodani. U tom periodu svakako treba spomenuti i koncert Bajage u velikoj dvorani koji je napravio pravi show.

Koncerti na račun poreznih obveznika

Posljednjih desetak godina u Bjelovaru je iznimno malo dvoranskih koncerata organiziranih u poduzetničkom aranžmanu. Naime, daleko najveći koncerti počeli su se održavati u sklopu gradskih manifestacija poput Terezijane i Dana Grada Bjelovara i na njima se ne štedi. Jedan od najskupljih koncerata koje su platili bjelovarski porezni obveznici su oni Halida Bešlića (Terezijana, 2018.g) i Gibonnija (Dan Grada Bjelovara, 2019. godine). Treba spomenuti da je na carskoj zabavi 2019. godine Željko Joksimović okupio je više tisuća posjetitelja u centru grada, a to je uspjelo prošle godine Severini i riječkoj grupi Let3.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!