Ravnatelji demantiraju Stipića: Ne govori istinu, neki od nas imat će manje plaće od nastavnika!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ) i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR) ocijenile su u srijedu netočnima izjave predsjednika Sindikata Preporod Stipića o predloženim koeficijentima, rekavši da će dio ravnatelja čak imati niži koeficijent od nastavnika.

“Netočno je da će ravnatelji izmjenom koeficijenata imati više od 100 posto veću plaću od učitelja/nastavnika/stručnih suradnika. Umjesto paušalnih, populističkih izjava, analizirajte pažljivije predložene koeficijente u Nacrtu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama”, poručili su iz tih udruga predsjedniku Preporoda Željku Stipiću.

Ističu da će dio ravnatelja osnovnih i srednjih škola imati veću plaću od ostalih zaposlenika jer to imaju svi ravnatelji u svim javnim službama u Hrvatskoj i svijetu, a istina je da i ravnatelji, tek od prije tri godine imaju pravo napredovanja u zvanje.

Poručuju kako je “potpuno neprimjereno uspoređivati koeficijent za plaću nastavnika početnika i ravnatelja  izvrsnih savjetnika u najvećoj školi”.

Iz udruga osnovnoškolskih i srednjoškolskih ravnatelja kažu i da u Hrvatskoj nema niti će još sljedeće dvije godine biti ravnatelja izvrsnih savjetnika jer to nije Pravilnikom omogućeno i već sada ima škola u kojima ravnatelj nema najveću plaću u školi. Napominju da je prema Nacrtu Uredbe predviđeno da se takav broj ravnatelja značajno uvećava, odnosno, predviđeno je da nastavnici u zvanju izvrsnog savjetnika imaju viši koeficijent nego ravnatelj III. razine (male škole).

“Dakle, u brojnim slučajevima ravnatelj škole ne samo da ne bi imao značajno veću plaću od nastavnika nego bi imao manju plaću od nastavnika; to ne postoji u niti jednom sustavu javnih službi u Republici Hrvatskoj i u niti jednoj zemlji”, naglašavaju.

Smatraju da će se negativne posljedice ovakvog prijedloga nedvojbeno odraziti na dodatno smanjivanje interesa za rad na radnom mjestu ravnatelja. Jer, kažu,  “tko bi se zdravog razuma javio s mjesta i plaće nastavnika izvrsnog savjetnika na radno mjesto ravnatelja ako će imati manju, jednaku ili neznatno veću plaću”, za posao od najmanje osam sati dnevno, svaki dan, bilo da je  blagdan ili godišnji odmor, na kojem nose posao kući,  dostupni su 24 sata, rješavaju sve krize i odgovorni su za sve.

Udruge: Stipićeve izjave u osobne propagandne svrhe

Stipiću poručuju da se u svojim istupima vodi načelom „zavadi pa vladaj“ kako bi što više učitelja prešlo u njegov sindikat.

“Svojim istupima iz koristoljublja, samo štetite svima nama u sustavu obrazovanja koji se svojim radom i trudom zalažemo za bolji status svih zaposlenika”, ističu u priopćenju predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola prof. Antonija Mirosavljević  i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, prof. Suzana Hitrec

Sindikalca Stipića iz tih udruga su zamolili da prestane koristiti ravnatelje školskih ustanova u svoje osobne propagandne svrhe kako bi nahuškao zaposlenike škola na njih. (Hina)

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!