Kiseli kupus: Donosimo koje sve zdrave sastojke skriva ova tradicionalna namirnica!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kiseli kupus tradicionalna je i svima nam dobro poznata namirnica. Ovu namirnicu, specifičnog mirisa, dugog roka trajanja i kisela okusa u tanjurima možemo pronaći pripremljenog na razne načine, bilo termički obrađenog ili kao salatu. U novoj emisiji Alfa radija ‘Ritam zdravlja’ koja se bavi temama o zdravlju na području središnje Hrvatske, bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković ispričala je sve prednosti, minerale i vitamine koje kiseli kupus skriva.

Vitamini i minerali

-U kiselom kupusu ima niz hranjivih sastojaka, a prije svega to su vitamini i minerali. Imamo vitamine koji su topivi u mastima i vitamine koji su topivi u vodi tako da imamo i vitamina A, vitamina B, vitamina C koji je posebno popularan u kupusu zbog sprječavanja skorbuta, tu imamo onu staru priču o mornarima koje je spasio upravo kiseli kupus. Zatim su tu i vitamini E i vitamin K – ispričala je.

Naime, britanski istraživač James Cook navodio je članove svoje posade da jedu kiseli kupus, stoga njegovi mornari nisu bolovali od skorbuta, bolesti koja nastaje kao posljedica dugog izbivanja vitamina C iz organizma.
Osim zbog brojnih vitamina, kiseli je kupus zdrav i zbog minerala koje sadrži.

-Što se tiče mineralnih tvari, kiseli kupus je bogat i magnezijem, kalijem i kalcijem, osim toga bogat je i Omega tri masnim kiselinama, a poznat je i taj sulforafan koji je dobar antioksidans. U kiselom kupusu možemo naći i probiotike, stoga je to jedna namirnica koja je prvo tradicionalna, jer ga svi radimo, pogotovo u našem kraju, a s druge strane ima te benefite koji su izuzetno dobri za zdravlje – ispričala je Crnković i dodala kako je kupus prozvan i antistresnim povrćem budući da podiže raspoloženje te da pomaže protiv mamurluka.

Priprema

Prednost kiselog kupusa je činjenica da se može pripremiti na mnoštvo načina kao i konzumirati kao salata. Naša se sugovornica dotakla i neispravnog mišljenja kako se, radi bolje probavljivosti, kupus treba termički obraditi.
-Ljudi misle da ga treba termički obraditi da bude probavljiviji, a zapravo je upravo suprotno. On će biti bolje probavljiv ako ga jedete onako sirovog onako nekako na salatu. Međutim, i jedan i drugi način je jednako dobar. Osobno ga volim pripremljenog na salatu, čak i u varijanti s voćem imam jedan recept s kiselim kupusom i voćem pa je to jedna ukusna salata, a osim toga možemo ga pripremat na tradicionalne načine poput sarme ili dinstanog sa žgancima, krumpirom ili nečim sličnim – pojasnila je Crnković.

Ako se već odlučite termički obrađivati kiseli kupus, Margita preporučuje tradicionalni način koji uključuje miješanje sa špekom.

-Ljudi su vrlo često znali stavljati malo špeka u kupus i to nije bez veze. To je upravo zato da bi se otopili vitamini topivi u mastima, tako da staviti malo masnoće u taj kiseli kupus je isto optimalno ako ga već termički obrađujete zato da bi bila bolja upravo ta bioraspoloživost tih elemenata koje on ima.

Kiseli kupus, osim što svojim vitaminima pridonosi zdravlju, iznimno je koristan za pročišćavanje želuca i crijeva, a dobar je i za crijevnu floru. Također, Crnković napominje i kako prilikom kuhanja variva kupus treba dodati pred sam kraj kako se neki od njegovih zdravih elemenata ne bi uništili kuhanjem.

Utjecaj na zdravlje

-Kupus se naziva i metlom za želudac – pojasnila je Crnković – On zaista čisti i jača živce, potiče stvaranje krvnih stanica, ali čisti želudac i crijeva. Imamo i bakterije mliječne kiseline koje su u kiselom kupusu, a održavaju crijevnu floru zdravom i onda djeluju na cjelokupan imunitet tako da jedite kiseli kupus ako želite spriječiti i nekakve viruse, gripe i slično.

Osim vitamina u kiselom kupusu, nešto se zdravlja skriva i u rasolu, tekućini u kojoj se kiseli kupus nalazi.
-Kiseli kupus u zadnje je vrijeme pao u drugi plan jer su se počeli popularizirati neki drugi pripravci poput kombuche. Međutim, ono što je manje poznato je da je rasol, ona tekućina u kojoj je kiseli kupus, ima jednako takve benefite kao kombucha – pojasnila je važnost rasola bjelovarska nutricionistica.

– Upravo je taj rasol može djelovati kao pročišćujuća kura za organizam, kao nekakvo prirodno sredstvo za čišćenje. Tako da je rasol, što se tiče kvalitete možda i bolji od kombuche, a i lakše nam je dostupan – zaključila je nutricionistica Zlatić Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!