Promjene u upisu prvašića: ‘Upute su jasne, ne bi trebalo biti problema, a mi smo tu za sva pitanja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prijave za upis prvi razred osnovne škole od ove će se godine provoditi online putem. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku kojom će roditelji svoju djecu prijavljivati putem elektroničkih prijava. Preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ roditelji će od 22. veljače do 31. ožujka moći podnijeti prijavu za upis djeteta u prvi razred osnovne škole, dok će se prijave za djecu s utvrđenim teškoćama otvoriti 1. veljače.

U slučaju da roditelji ne koriste uslugu E – građani, mogu se obratiti školi koja će upis obaviti umjesto njih.

-Što se tiče naše škole, mi ćemo se prilagoditi, naravno. Velika je novost to što roditelji moraju sami dijete prijaviti na upis putem sustava E – građani, ali tu mogućnost je dobila i škola tako da za sve roditelje koji to sami neće napraviti, napravit ćemo mi umjesto njih kada dođu na pregled, tako da ne očekujemo nikakva posebne zapreke – ispričala je Ines Kapša, ravnateljica bjelovarske Druge osnovne škole.

-To nama kao školi daje više nekakvog posla, ali mi ćemo to odraditi. Ne očekujemo nikakve niti zastoje, niti probleme – dodala je.

Prvašići će se, kao i do sada, školama dodjeljivati na temelju mjesta prebivališta, a novina je kako će roditelji odmah po podnošenju prijave moći odabrati mogućnosti koja im se, u dodijeljenoj im školi, nudi. Primjerice, odmah će se moći izjasniti koje izborne predmete žele te žele li produženi boravak.

-Nekim roditeljima se neće promijeniti ništa, ovima koji to mogu napraviti sami, oni će to napraviti sami. Premda mi nekako preferiramo i taj osobni kontakt jer roditelji uvijek imaju i nekakvih dodatnih informacija i pitanja vezano za sam upis u prvi razred, tako da ćemo taj osobni kontakt imati i dalje, ali  ovaj neki administrativni dio će ipak olakšati roditeljima – ispričala je Kapša dodavši kako misli da novi način upisa stvarno ne bi trebao stvarati probleme roditeljima –  Čim su nove informacije trebamo to samo bolje proučiti i informirati se, ali vjerujem da ne bude nikakvih problema. Nema razloga ni kod roditelja za nekakvu paniku i strah, mislim da su upute jasne, mislim da će sve ići normalnim tijekom, a mi smo tu za sva pitanja i pomoć roditeljima – rekla je.

Osim prijava za upis, roditelji će elektronskim putem moći i podnijeti zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole, ali i zahtjev za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

-Svijet i ide u smjeru digitalizacije, ne mislim da je to nešto loše. Ja pretpostavljam da će biti i sam upis u školu elektronski, da će roditelji moći upisnicu učitati i stavit u sustav da ne moraju dolaziti u školu. Mislim da će to roditeljima svakako olakšati, a za sve one roditelje koji to ne mogu učiniti napravit ćemo mi – ispričala je Kapša.

Uz mogućnost odabira produženog boravka i izbornih predmeta, roditelji će prilikom podnošenja prijave za upis moći izraziti želju za upisom u neku drugu osnovnu školu.

– Upisi i u srednje škole i fakultete isto se odvijaju elektronskim putem, u vrtiće isto ide elektronska prijava, tako da mislim da je to nekakav logičan slijed i mi smo samo jedni u nizu koji će to nastaviti tako raditi – zaključila je ravnateljica.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!