Provjerili smo što o radnom tjednu od četiri dana misle poslodavci i građani!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Njemačka je s prvim danom veljače pokrenula šestomjesečni pokus četverodnevnog radnog tjedna. Zaposlenici u 45 uključenih tvrtki će raditi manje, ali zarađivati jednako kao do sada pri čemu će se mjeriti njihova produktivnost i to kako bi se provjerile tvrdnje sindikata koji smatraju da su radnici s kraćim radnim tjednom sretniji, zadovoljniji, ali i produktivniji. Provjerili smo što o radnom tjednu od četiri dana misle ovdašnji poslodavci i građani. Bjelovarski obrtnik, vlasnik elektroradionice Dalibor Čermak koji ima dvoje zaposlenih drži da to u njegovom slučaju nije lako provedivo.

-U mom poslu mi ovisimo o drugim sudionicima u gradnji i ne možemo planirati tjedan na četiri dana, jedino ako bi svi kompletno radili tako onda to može proći, ali dok drugi rade i šest dana u tjednu mi ih moramo pratiti – objašnjava Čermak.

Građani su pak podijeljeni. Jedni četverodnevni radni tjedan drže radnim rajem.

-To bi bilo dobro, normalno – kaže Mirjana.

Gospođa Mirjana drži da bi tako i produktivnost bila bolja, a nije jedina koja tako misli.

-Ako se sve obavi u roku, propisano nemam ništa protiv toga, dapače, vikend je onda duži. Ljudi su odmorniji i vjerojatno su onda efikasniji u ponedjeljak…… To bi bilo lijepo, bolje nego sada. Više bi odmorili i onda bi mogli više i raditi – kažu Nataša i Denisa.

Drugi pak drže da bi više hvatali krivine.

-Ne bi to išlo u Hrvatskoj jer se ovdje ionako premalo radi – skeptičan je Mirko.

Iskustva iz Kanade, Britanije i Portugala su pokazala da radni tjedan od četiri dana rezultira odmornijim radnicima koji manje idu na bolovanja, ali stručnjaci napominju da to zahtjeva dosta fleksibilnosti tvrtki koje moraju same shvatiti što je, a što nije za njih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!