[FOTO] Međunarodna i domaća delegacija na bušotini u Korenovu: ‘Zadovoljni smo viđenim’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je bušotinu u Korenovu posjetila delegacija predstavnika „Ureda za financijske mehanizme“ (UFM) i donatorskog partnera na Programu „Norveške uprave za vodne resurse i energiju“ koju je predstavljala direktorica Gunn Oland i koja je, između ostalog, izjavila da je zadovoljna viđenim.

Također, bušotinu u Korenovu je posjetila i delegacija Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Energetskog instituta ‘Hrvoje Požar’, a delegacije je ugostio gradonačelnik Dario Hrebak i direktor bjelovarskih Termi, Zvonimir Žarec.  

-S našim partnerima iz europskog gospodarskog prostora ovdje u Bjelovaru imamo priliku vidjeti kako izgleda jedan projekt financiran u ukupnom iznosu od 3.5 milijuna eura i samog EGP-a s milijun i 300 tisuća eura što za cilj ima proširenje geotermalnih potencijala ovdje  u Bjelovaru, a kasnije će to rezultirati u sportsko rekreativne svrhe to jest za održivost Termi te za industrijsku zonu – kazao je Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja  i dodaje. 

Projekt za budućnost

-Ovakvi ili slični programi se realiziraju diljem Hrvatske, znači pokušava se alternativnim metodama osigurati energetsku neovisnost. Bjelovar je daleko otišao u tome, ali i neke općine također, recimo u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i grad Virovitica – kazao je Domagoj Mikulić. 

Gradonačelnik Hrebak nije krio zadovoljstvo ovim projektom.

-Cijevi su konačno stigle, uskoro će krenuti i bušenje, vjerojatno idući tjedan. Projekt financiraju Kraljevine Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Došla nam je prva kontrola, a po reakcijama vidim da su ugodno iznenađeni do gdje su sve radovi došli. Za pet tjedana završavamo prvu fazu projekta, onda još jedno vrijeme imamo za prikupljanje podataka koje smo ovdje dobili i do 30. travnja ćemo mi opravdati taj projekt i uložena sredstva i kažem, vidim da su predstavnici fonda Kraljevine Norveške koji su ovdje i koji su uložili 1.3 milijuna eura iznimno zadovoljni – kazao je Hrebak i naglasio da je ovaj projekt napravljen da u budućnosti grije poslovnu zonu i da će taj projekt promijeniti bjelovarsko gospodarstvo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!