[FOTO] Povezivanje nezaposlenih i poslodavaca: U Bjelovaru održani Dani poslova, evo kako je bilo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U bjelovarskom hotelu Art’aeria održani su „Dani poslova“, manifestacija u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kojoj poslodavci predstavljaju otvorena radna mjesta i povezuju se s nezaposlenim osobama, učenicima i studentima.

-Nama je cilj, naravno, uključiti što veći broj domaće radne snage i ponuditi hrvatskom tržištu tako da smo i ove godine organizirali Dane poslova kako bi približili nezaposlene osobe, studente i učenike viših razreda kako bi se zaposlili kod hrvatskih poslodavaca – ispričao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

-Jedan on mehanizama je i naravno spojiti ih sa poslodavaca što radimo kroz sustav posredovanja, isto tako kroz sustav testa tržišta rada gdje na svako oglašeno mjesto šaljemo raspoložive radne snage – dodao je.

Lončar se osvrnuo i sve većom potrebom poslodavaca za uvozom radne snage, osobito tijekom turističke sezone.

-Jesu primorani uvoziti radnu snagu, međutim to je standardno. Inače sezona povlači najveći kontingent radne snage zato je to nama i zanimljivo na koji način možemo na tržište rada uključiti što veći broj osoba. Potrebe su velike, najčešće su to zanimanja čistačica, kuhara, konobara, sobarica, čak i vozača i prodavača i sve je vezano uz turističku sezonu i tom se kontekstu nadam da ćemo mi ponuditi hrvatskim poslodavcima ono što imamo na tržištu radne snage u Hrvatskoj – prokomentirao je Lončar.

Osim Lončara, Danima poslova nazočili su i zamjenik gradonačelnika Brajdić i župan Marko Marušić koji su čestitali ravnatelju na hvalevrijednom događaju.

Poslodavci

Na Danima poslova najviše su se prezentirali poslovi u ugostiteljstvu i turizmu, za Hrvatsku vrlo važnim granama gospodarstva.

-Treba nam 40 posto sezonaca, od toga u Hrvatskoj jako jako teško nađemo možda 20 posto. Pošto su naši vlasnici iz Dubaija, jako smo fokusirani na Indiju, Nepal i Bangladeš, a od prošle godine jako puno ljudi dovezemo iz Makedonije, a ove godine smo pojačali malo Srbiju i Bosnu kao našu regiju, ali mislim da je taj bazen već ispražnjen – ispričao je Matko Guerieri iz Bluesun hotela i resorta i dodao kako im najviše treba upravo pomoćna radna snaga koju najčešće pronađu na Bliskom istoku.

Situacija u Daruvarskim toplicama je nešto bolja, nema potrebe za uvozom radnika, a budući da će toplice uskoro u obnovu, otvoriti će se i nova radna mjesta.

-Što se tiče trenutačnog stanja imamo cca 260 zaposlenika, ali uvijek je potreba za novim zapošljavanjem i to su većinom ugostiteljski djelatnosti – ispričala je Enea Janda iz Daruvarskih toplica i dodala kako nemaju potrebe za uvozom radne snage te da su zaposlenici većinom lokalci.

Posjetitelji

-Drago mi je da sam tu i drago mi je da smo se kao škola organizirali kako bi došli tu. Mogu naglasiti da za nas, kao učenike hotelijerskog smjera, imamo jako velikih opcija – ispričao nam je maturant Turističko prehrambene škole Bjelovar Matej Kudrnovski koji si je na Danima poslova pronašao nekoliko opcija za sezonski rad.


-Zainteresiran sam za rad na sezoni kao student što znači da za mene ovdje ima mjesta i ovdje sa svojim životopisom mogu lako pronaći posao budući da sam u direktnom kontaktu s poslodavcem – dodao je.

Osim ugostiteljstva i turizma, svoja su radna mjesta nudile i tvrtke koje se bave drugim gospodarstvenim granama.

-Predstava samog sajma je odlična jer daje mogućnost, ne samo nama hotelijerima zaposliti se u hotelu, daje mogućnost i ostalima u drugim firmama koje zapošljavaju radnike svih vrsta tako da za svakoga ovdje možemo naći po nešto – rekao nam je svoje dojmove Kudrnovski.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!