Edukacije, radionice, asistenti i zabavne aktivnosti dio su projekta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako bi podigli kvalitetu života osoba s invaliditetom Udruga tjelesnih invalida Bjelovar već godinama provodi projekt “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom” koji je godišnje vrijedan dvadesetak tisuća eura, a u koji su uključene sve dobne skupine. Godinama su upravo kroz taj projekt učenicima osiguravali pomoćnike na nastavi.

-Mega projekt su bili pomoćnici u nastavi kroz koji smo imali i po 80 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama dok nismo na neki način nagovorili državu i objasnili da je to njihov posao, pa to sada država i osnivači rade – rekao je na konferenciji projekta predsjednik udruge Tomislav Novosel.

Starijim osobama su omogućeni pomoćnici u kući, a najveći su izazov korisnici srednjih godina koji do sada nisu ni imali priliku pokazati što znaju. Za njih su, kaže Novosel, organizirane brojne edukacije, od učenja stranih jezika, informatičkih radionica do polaganja vozačkog ispita.

-Često su prezaštićeni i kada ih se izloži edukaciji koja nikada nije jednostavna često posustaju, ali imamo i svijetlih primjera. To nam je generacija koju nastojimo izvući do razine da može ići na radno mjesto – kaže Novosel.

Uz osiguravanje asistenata i edukacije, projektom se organiziraju izleti, sportske aktivnosti i brojne kulturno-zabavne večeri sve kako bi se osobe s invaliditetom izvuklo iz njihova četiri zida.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!