Tko je u BBŽ dovoljno lud ili hrabar da podigne ruku ili glas na policajca? Evo kolike su kazne

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Napadi na službenu osobu ujedno se mogu nazvati ludošću i hrabrošću, ali o njima redovito čitamo. Fizički odnosno tjelesni napadi na policijske službenike evidentiraju se kao kaznena djela “Prisila prema službenoj osobi” i “Napad na službenu osobu” opisani u članku 314. odnosno 315. Kaznenog zakona.

Provjerili smo ima li u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji napada na policajke i policajce, bilo na verbalni ili fizički način. Nažalost ima, ali brojke koje su nam ustupili iz PU bjelovarsko-bilogorske govore da iz godine u godinu ima sve manje onih koji odluče podići glas ili ruku na policajce.

Napadi na policajce/ke

– U 2023. godini na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske evidentirano je pet kaznenih djela “Prisila prema službenoj osobi” u kojima su oštećeni policijski službenici, dok je evidentirano jedno kazneno djelo “Napad na službenu osobu” kojim nije oštećen policijski službenik, već službenik pravosudne policije. Podaci iz 2023. godine su povoljniji u odnosu na podatke o tjelesnim napadima na policijske službenike u 2022. godini kada je čak šest policijskih službenika bilo oštećeno kaznenim djelom “Napad na službenu osobu”, dok su tri policijska službenika bila oštećena kaznenim djelom “Prisila prema službenoj osobi” – navode.

U pogledu verbalnih napada, oni se mogu manifestirati kao vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika prilikom obavljanja službe, a koji se procesuiraju temeljem članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

– U 2023. godini na području PU bjelovarsko-bilogorske evidentirano je 32 prekršaja u kojima su oštećeni policijski službenici. Verbalni napadi također se mogu manifestirati i kao izrečene prijetnje prema policijskim službenicima. U 2023. godini na području Pu bjelovarsko-bilogorske evidentirano je šest događaja u kojima je osam policijskih službenika oštećeno kaznenim djelima “Prijetnja” opisano u članku 139. Kaznenog zakona, odnosno policijskim službenicima su u postupanjima izrečene ozbiljne prijetnje – dodaju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

– U 2022. godini na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske evidentirano je 29 prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojima su oštećeni policijski službenici zbog vrijeđanja i omalovažavanja, dok je troje policijskih službenika bilo oštećeno kaznenim djelom “Prijetnja” iz članka 139. Kaznenog zakona – kažu.

Kazne

Neovisno je li se radi o verbalnom ili tjelesnom napadu na policijske službenike nad počiniteljem se nakon uhićenja provodi kriminalističko istraživanje tijekom kojega se utvrđuju sve činjenice i okolnosti, a nakon utvrđivanja osnovane sumnje protiv počinitelja se podnosi optužni prijedlog ako se radi o počinjenju prekršaja ili kaznena prijava u slučaju počinjenja kaznenog djela.

– Ukoliko su ispunjeni zakonski uvjeti, propisani Prekršajnim zakonom ili Zakonom o kaznenom postupku, počinitelji se procesuiraju u žurnom postupku, odnosno privode se dežurnom sucu prekršajnog odjela, nadležnog Općinskog suda ili se predaju pritvorskom nadzorniku koji bez odgode obavještava nadležnog državnog odvjetnika koji donosi daljnje odluke o postupanju s počiniteljem – rekli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Propisane sankcije za počinjenje prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira su novčana kazna u rasponu od 700 do 4000 eura ili kazna zatvora do 30 dana. Za počinjenje kaznenih djela “Prisile prema službenoj osobi” i “Napad na službenu osobu” propisane su zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do pet godina, dok kod kvalificiranih oblika propisana kazna zatvora kreće se od jedne do osam godina. Za počinjenje kaznenog djela “Prijetnja prema službenoj osobi” sukladno članku 139. stavku 3. propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina – zaključuju.

FOTO: Ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!