Komunalac bilježi sve više zahtjeva za kremiranje, evo kakva je procedura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski Komunalac lani je zabilježio 27 zahtjeva za kremiranje, što je povećanje od 50 posto u odnosu na godinu ranije. Podaci gradskog komunalnog poduzeća svjedoče da je takva metoda posljednjeg ispraćaja sve popularnija među Bilogorcima, iako je još uvijek rjeđi odabir u odnosu na, rekli bismo, tradicionalne metode. Što se pak same procedure tiče, iz Komunalca pojašnjavanju da osobama koje je ovlastio pokojnik omogućuju izbor između ukopa ili kremiranja.

„Postupak kremiranja ugovara se u suradnji sa krematorijem Zagreb ili Osijek koji određuju termin kremacije s mogućnosti ispraćaja na krematoriju. Kad je poznat datum kremacije, prije vožnje na krematorij može se dogovoriti ispraćaj pokojnika ili može biti i bez ispraćaja na našim gradskim grobljima”, odgovorili su iz Komunalca.

Kad se završi proces kremiranja, urnu preuzima pogrebnik ili osoba koja je ovlaštena od strane ugovaratelja. Polaganje urne može se organizirati s ispraćajem ili bez ispraćaja, a polažu se u grobnicu za urne, imitaciju grobnice, zemljani grob ili grobnicu.

U prošloj godini 2023. Komunalac je zaprimio i proveo 27 zahtjeva za kremaciju, a 18 urni je položeno na gradskim grobljima kojima upravlja bjelovarska komunalna tvrtka. Preostalih devet urni je položeno ili prosut pepeo na grobljima gdje ne upravlja Komunalac (područje Republike Hrvatske, Švicarska, Njemačka i sl. , prosipanje pepela na ovlaštenom prostoru groblja Mirogoj u Zagrebu).

„Također, jedna od usluga je i polaganje urni koje nisu kremirane prema našem zahtjevu, odnosno kremirane su strane ostalih pružatelja usluge. Takvih usluga lani je bilo deset. Navedene urne su potom položene na gradskim grobljima kojima upravlja Komunalac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!