Otkrivena vrijedna građa o obitelji Mate Lovraka – šivali su su odijela za narod, vojevali i pisali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zahvaljujući neumornim tragačima za zanimljivim detaljima iz bjelovarske prošlosti, tamošnji Državni arhiv od nedavno je bogatiji za još jednu važnu zbirku. Riječ je o djeliću ostavštine obitelji Đure Lovraka, bjelovarskog krojača i strica slavnog pisca Mate Lovraka. Kao i mnoge prije nje, i ova zbirka u Arhivu je završila igrom slučaja.

-Jedan naš sugrađanin koji se bavi kolekcionarstvom i istraživanjem prošlosti pozvan je prije nekoliko godina da pregleda tavan jedne zgrade koja se trebala rušiti. Ondje je pronašao dokumente i fotografije obitelji Lovrak, a ne nekima od njih odmah smo prepoznali Matu – ispričala nam je ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić.

Nova saznanja

Dodaje kako su u Arhivu i otprije imali informaciju o Matinu stricu Đuri. Spomenula im ga je Jasna Hodak, unuka Mate Lovraka, prije nekoliko godina, kada su u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar izdavali knjižicu njegovih zapisa o Bjelovaru “Bjelovarom, stazama djetinjstva”. Ta zbirka možda najbolje od svega ilustrira piščevu ljubav prema Bjelovaru u kojem je pohađao Gimnaziju. Surađivao je i s tadašnjim Bjelovarskim listom te predlagao što bi se u gradu moglo promijeniti na bolje, objavljivao je svoja sjećanja.

-Sada smo, zahvaljujući novoj građi, došli do još nekih zanimljivih saznanja. Matin stric Đuro Lovrak imao je dvije adrese, na današnjem Radićevom trgu i u Šenoinoj ulici. Među dokumentima smo pronašli nacrt za staje koje je trebao graditi na Radićevom. Tu su i fotografije ispred njegove krojačke radnje u kojoj je šivao muška odjela. To su bila obična odjela, za narod, dok su u to vrijeme krojači koji su šivali za imućnije bjelovarske obitelji radnje imali uglavnom u Preradovićevoj ulici. Inače, u prijašnjim zapisima Mate Lovraka postoji podatak kako je Matin otac, koji je po zanimanju bio Lončar, radio za strica. Književnik piše kako bi na kola natrpao stričeva odjela i vozio ih po okolnim sajmovima na prodaju – otkriva Krivić Lekić, dodajući kako su braća u ove krajeve doselila iz Podravine.

Iz građe pronađene na zaboravljenom bjelovarskom tavanu jasno je kako je Mato Lovrak obilazio stričevu obitelj, a na starim fotografijama mogu se vidjeti i njegov bratić Ivan, koji je bio profesionalni vojnik, te Ivanove dvije sestre.

Bjelovarska obrtnička obitelj

-Na fotografijama ima puno ljudi čiji identitet ćemo tek nastojati utvrditi jer zbirka još nije uređena. Tu su i brojni vrijedni dokumenti, poput svjedodžbi Đure Lovraka, njegovih dozvola za rad. Zbirka nije važna samo zbog poveznice s poznatim književnikom već i zbog tog što nam daje uvid u to kako je u prvoj polovici prošlog stoljeća funkcionirala jedna obrtnička bjelovarska obitelj – tumači Krivić Lekić.

Zbirka obitelji Lovrak će nakon sređivanja biti digitalizirana i dostupna na internetu. Ravnateljica Arhiva poziva sve Bjelovarčane koji imaju sličnu građu – stare fotografije, razglednice, pisma i dokumente – da ih donesu u arhiv na pregled jer se možda i njima kriju dokazi o važnim i zanimljivim pričama i pojedincima iz bjelovarske povijesti.

Ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić s vrijednom zbirkom

 

Vrijedna zbirka završila je u Državnom arhivu

 

Krojačka radnja Đure Lovraka

 

Ispred radnje Đure Lovraka

 

Mato Lovrak sa suprugom i kćerkom
Đuro i Mato Lovrak
Pučko veselje u bjelovarskom parku
Ivan Lovrak

 

Svjedodžba Đure Lovraka

 

Obrtna iskaznica Đure Lovraka

 

Nacrt staje obitelji Lovrak

 

Domovnica Ivana Lovraka iz doba Kraljevine SHS

 

Krsni list Josipe Lovrak


PODIJELI S PRIJATELJIMA!