[FOTO] Zbog ove djece narodni običaji i nošnje neće pasti u zaborav

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SEVERIN – KUD „Palična“ Severin jučer je bio domaćin Dječjeg susreta folklora. Uz domaćine, na scenu su stali i gosti iz susjednog sela Pisanice te gosti iz Slavonije.

U dvorani Područne škole Severin jučer je vladalo veselo raspoloženje uz mnoštvo nasmijanih dječjih lica. Dječji susreti folklora naziv je manifestacije koju severinsko kulturno-umjetničko društvo organizira svake godine.

Program je započeo scenskim prikazom tradicionalnog odijevanja udane žene u bilogorsko narodno ruho. Posjetitelji su ubrzo mogli vidjeti i čuti dječje bilogorske napjeve i plesove koje su izveli domaćini. Nakon domaćina, na scenu su stupili gosti iz Zajednice Mađara Velike Pisanice pokazavši svoje tradicionalne mađarske plesove.

Običaji se neće zaboraviti

U Severin su došli i gosti iz Slavonije, Kulturno-umjetničko društvo Čačinci. Uz Slavonce se uživalo u slavonskim napjevima i neizostavnom bećarcu.

-Hvala svima na ovoj predivnoj večeri. Zbog ove djece i njihovih voditelja koji drže do očuvanja baštine ne moramo se bojati da će se običaji i narodno ruho zaboraviti – poručuje predsjednica KUD-a „Palična“ Ljiljana Raičković.

Na ovoj je manifestaciji i strastveni kolekcionar bilogorskog narodnog ruha i voditelj KUD-a „Palična“ Igor Grgić predstavio dio svoje zbirke narodne nošnje koje su nosili članice i članovi društva Severin.

Čast mi je i zadovoljstvo kada vidim da djeca imaju volju za čuvanjem bilogorske tradicije i baštine, kazao je Grgić te nadodaje kako svake godine pokušavaju ostvariti suradnje s društvima iz različitih dijelova Hrvatske.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!