Povijest za sadašnjost: U Ekonomsku školu stigla putujuća izložba o životu Anne Frank

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U atomskom skloništu bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole otvorena je izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. Naime, radi se o putujućoj izložbi koja na tridesetak izložbenih panela priča dobro poznatu priču s kraja Drugog svjetskog rata iz života mlade židovske djevojčice i njene obitelji.

-Tko nije naučio povijest morat će biti osuđen je na to da ju ponavlja više puta u životu, tako da bi dobro bilo neke stvari iz prošlosti naučiti koje su bile ružne stvari ovog čovječanstva, kao što je bio i slučaj Anne Frank o kojem ste i slušali, čitali, gledali… – ispričao je ravnatelj Vladimir Štefanac.

Izložba aktualizira i pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu, a sastoji se i od dodatnih šest panela s tematikom ratnih stradanja i genocida u lokalnoj povijesti u vrijeme Drugog svjetskog rata i kasnije.

-Želim vam reći da i vi u svojoj zajednici možete puno napraviti u borbi protiv diskriminacije, ne možemo se boriti protiv genocida, ali ono što vi svi možete je prepoznati nasilje i mržnju i možete ga spriječiti. Mi svi zajedno smo toliko jaki i nemojmo dopustiti onim negativnim u društvu, zlostavljačima, onima koji čine bilo psihološko ili fizičko nasilje da prevladaju – rekla je zamjenica župana Marija Jungić.

-Želim da što više djece pogleda ovu izložbu i želim da se povijest kao što se dogodila Anni Frank nikada ne ponovi – dodala je.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta ‘Povijest za svijet’ kojeg financira Europska unija, a organiziraju ju Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama te je dosad obišla četrdesetak zemalja

-Ova izložba nije samo retrospektiva prošlosti već i ogledalo koje nas poziva da se zagledamo u sadašnjost i u budućnost. Neka nam životna priča postane glas koji nas podsjeća na neprocjenjivu važnost ljudskih prava, tolerancije i razumijevanja – rekla je o izložbi profesorica Josipa Klemić.

-Izložba će u našoj školi biti do 22. ožujka te je otvorena i besplatna za učenike drugih škola županije i šire i naravno za sve građane koji pokažu interes uz prethodnu najavu – dodala je.

Kroz izložbu, koja je kronološki postavljena, posjetitelje vode volonteri, posebno obučeni učenici čiji je zadatak ispričati dio priče Anne Frank.

-Smatram da su ovakve izložbe vrlo važne, pogotovo za nas mlade jer nismo baš previše informirani o povijesti, pogotovo o ratu i nama kad vidimo, pogotovo tako neko dijete, ili nekog naših godina uvijek nas više zanima i uvijek nam je interesantnije i smatram da bi se trebalo još više govoriti o tome – ispričala nam je jedna od učenica voditeljica Michelle Ritter

-Ja mislim da su ovakve izložbe super i poučne. Povijest se ne bi trebala ponavljati i zato se o povijesti treba i pričati, ovakve se stvari definitivno ne smiju ponoviti – rekao nam je svoj Jan Štefec, također volonter voditelj izložbe.

Za razgledavanje izložbe potrebno je sa Školom dogovoriti termin, a to možete učiniti na e mail josipa.klemic@skole.hr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!