[FOTO] Ministar Erlić: Bjelovar može inspirirati druge u korištenju geotermalne energije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić u utorak je obišao projekte u Bjelovaru koji se realiziraju uz pomoć ministarstva koje vodi te uručio gradonačelniku Dariju Hrebaku ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strategiju razvoja Većeg urbanog područja Bjelovar (ITU mehanizam).

U društvu gradonačelnika Hrebaka i bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića ministar Erlić obišao je i geotermalnu bušotinu u prigradskom naselju Veliko Korenovo gdje je početkom tjedna počelo bušenje koje bi trebalo rezultirati pronalaskom geotermalne vode temperature oko 80 stupnjeva Celziusa na dubini od 1.500 metara. Ministarstvo regionalnog razvoja taj projekt vrijedan 4,4 milijuna eura sufinancira iznosom od milijun eura, dok je dodatnih 1,3 milijun eura osigurano putem granta Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

Prvi u Hrvatskoj

„Grad Bjelovar prvi je grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotermalne energije i počeo s bušenjem i očekujemo da će se geotermalnom energijom iz ovoga izvora u budućnosti napajati poslovna zona na veličine 80 hektara koja će se ovdje izgraditi, kao i buduće toplice te tvrtka Bjelovarski sajam”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak dodavši da već sada vlada veliki interes za zemljištem u poslovnoj zoni jer je u blizini izlaz na čvorište buduće brze ceste prema Zagrebu koja bi se trebala izgraditi do početka 2026. godine.

Župan Marušić dodao je da su rezultati sinergije između državne i lokalne vlasti vidljivi u svakom dijelu Bjelovarsko-bilogorske županije, a pogotovo u Bjelovaru gdje se realiziraju brojni projekti.

Ministar Erlić kazao je da geotermalna energija u ovom trenutku predstavlja nedovoljno iskorišten potencijal te izrazio nadu da će i drugi hrvatski gradovi biti inspirirani Bjelovarom.

„Čestitao bih gradonačelniku Hrebaku na uistinu hrabrim i vrijednim potezima kojima Bjelovar gura naprijed i u nekim stvarima doista je predvodnik u Hrvatskoj. Mi mu dajemo apsolutno podršku, među ostalim i putem ITU mehanizma kojim smo osigurali 22 milijuna bespovratnih eura namijenjenih ulaganjima, među ostalim i u zelenu energiju”, istaknuo je ministar Erlić dodajući da je iskorištavanje geotermalne energije u Hrvatskoj još uvijek u početnoj fazi.

„Imamo primjere Austrije, Mađarske i Slovenije gdje se geotermalna energija koristi za toplice, ali i iza poljoprivredu i industriju. To je čista energija koja zapravo omogućava da županije i gradovi steknu jednu konkurentnost i prednost. Postoje i primjeri gdje su se neka područja koja su ulagala u geoterme potpuno turistički preobrazila. Grad Bjelovar upravo to radi i vjerujem da će rezultati ovih vizionarskih projekata doći do izražaja kroz sljedećih četiri do pet godina”, naglasio je ministar Erlić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!