[FOTO] Veleučilište slavi rođendan: Studenti otkrili zašto studirati u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svečano je na veleučilištu u Bjelovaru. Jedina visokoobrazovna ustanova u Bjelovaru danas, naime, slavi 16. rođendan. Tijekom godina izrasli su u prepoznatljivu obrazovnu ustanovu koju danas biraju studenti iz čitave Hrvatske, a osim stjecanja kvalitetnog znanja u gotovo obiteljskoj atmosferi, šlag na torti je izuzetno visoka zapošljivost odmah nakon stjecanja diplome.

Kadar za rad

– Veleučilište u Bjelovaru trenutno ima oko 650 studenata, 32 zaposlenika i 50 vanjskih suradnika. Broj studenata je kontinuiran kroz godine, a kada uzmemo u obzir demografski trend, ovim brojem možemo biti zadovoljni. Posebno smo ponosni na činjenicu da su svi naši smjerovi visoko zapošljivi, odnosno 97 do 100 posto studenata zapošljava se odmah nakon završetka studija. Sva tri smjera vrlo su pomno birana u strategiji Veleučilišta u Bjelovaru, a pripadaju STEM području za koje je karakteristična upravo visoka zapošljivost. Samim tim, sva tri smjera su podjednako tražena iako je najbrojnije sestrinstvo – istaknula je dekanica Veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić osvrnuvši se i na sjajnu suradnju s gospodarskim sektorom. Ona se zasniva na komunikaciji kroz koji poduzetnici otkrivaju kakav im je kadar potreban, a potom se upravo kadar s takvim specifičnim znanjima obrazuje kroz bjelovarske studije.

– Ovo je stručni studij, a mi svoje studente spremamo za posao, a ne za teoriju. Većina njih se zaposli u Hrvatskoj, a vjerujem da je razlog leži u tome što unutar granica Lijepe naše mogu ostvariti dobra primanja – kazala je dekanica Puharić.

Zadovoljni studenti

Koliko su sami studenti zadovoljni studiranjem u Bjelovaru potvrdili su oni sami. Ivan Ćuk, predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Bjelovaru, inače student druge godine Mehatronike, istaknuo je kako postoje brojni razlog za odabir upravo bjelovarskog Veleučilišta.

– Bjelovar je manji grad iz kojeg dolazim i nisam ga želio napustiti zbog prijatelja i obitelji. U usporedbi, recimo, sa Zagrebom, Bjelovar je i povoljniji. Naše Veleučilište je također dosta povoljno, a ovdje možemo steći znanja kao da smo došli iz Zagreba. Prezadovoljan sam studiranjem, profesori su jako susretljivi. Nakon što završim studij, želio bih se zaposliti u struci, a kroz koju godinu i otvoriti vlastitu firmu u Bjelovaru – kazao je Ćuk koji je već sada zaposlen.

Sličnog stava je i dobitnica ovogodišnje dekanove nagrade za najbolju studenticu Sestrinstva Andrea Bosak, studentica treće godine.

– Ovaj studij Sestrinstva je bio najbliže mom mjestu stanovanja, a nudili su plaćenu školarinu najboljim maturantima koji upišu studij. To sam i osvojila što mi je bio veliki poticaj. Paralelno sam čula i jako dobre rezultate njihovih studenata i tako je odluka pala baš na Veleučilište u Bjelovaru. Sada, kada sam na samom kraju studija, vidim da nisam pogriješila. Možda bih voljela da imamo još više prakse iako je imamo i sada, no naši profesori imaju puno znanja i iskustva koje nam prenose. Nakon završetka studija, voljela bih se zaposliti, a kada bih mogla birati, to bi bilo instrumentiranje na kirurgiji – otkrila je Bosak. Osim što je dodijeljena dekanova nagrada najboljoj studentici Sestrinstva, dekanova nagrada uručena je i najboljem studentu Računarstva Domagoju Maretiću.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!