I srednjoškolci su pod stresom: U Medicinskoj učili kako očuvati mentalno zdravlje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tjedan psihologije prvi put je organiziran u Hrvatskoj 2008. godine. Od tada redovito se održava u Hrvatskoj , pa tako i u Medicinskoj školi Bjelovar.

Ove godine tema 17. Tjedna psihologije je : ČUVAJMO MENTALNO ZDRAVLJE.

Medicinska škola Bjelovar izložbama učeničkih radova , kreativnom radionicom (Geometrija i emocije) i digitalnim katalogom psihološke literature u školskoj knjižnici najavljuje predstojeći Tjedan psihologije (od 19.-24. veljače 2024.) .

Prvu radionicu i izložbu učeničkih radova 1. c razreda pripremile su nastavnica matematike Petra Kovačević Hruškar i školska psihologinja Marina Pavić . „ Geometrija emocija“ je zanimljiva i sadržajna aktivnost koja spaja umjetnost, matematiku i emocije. U ovoj kreativnoj vježbi učenici različite geometrijske oblike koriste kako bi prikazali izraz ljudskog lica papirima u boji. Lica predstavljaju osnovne ljudske emocije: sreća, tuga, strah, ljutnja, iznenađenje i gađenje. Ova aktivnost promiče emocionalnu svijest, kreativnost, umjetničke vještine, komunikaciju i razmišljanje. Služi kao most između matematike i emocija, dopuštajući učenicima da istražuju i komuniciraju svoje osjećaje na jedinstven način. Učenici su izradili QR kodove s asocijacijama na pojedine emocije i ti kodovi su na plakatima (za svaku emociju pojedinačno) kako bi svi mogli vidjeti o kojoj se emociji radi.

Svi smo svjesni da je epidemija bolesti COVID – 19 i potresi unijeli mnoge promjene u svakodnevnom životu, kao što su promjene u rutini, uvjetima i načinu života, rada i školovanja. Prije svega se važno prisjetiti kako je ovo dugotrajno, ali prolazno razdoblje, no za mnoge vrlo stresno i zahtjevno.

Stres može imati negativan utjecaj na mentalno i tjelesno zdravlje, stoga je važno upoznati se sa strategijama koje nas mogu zaštititi od negativnih posljedica. Usmjeravanjem pažnje i aktivnosti na brigu o vlastitom mentalnom zdravlju radimo na održavanju ravnoteže, očuvanju svog mentalnog zdravlja i kvalitete života. To su nam pokušali približiti i učenici 2.a i 3.b razreda (u suradnji s nastavnicima Ivom Dragićem , Kristinom Ivezić, Ines Pavičić, Marinom Pavić) te su izradili plakate na slijedeće teme: Neobični psihički poremećaji , Podvojena ličnost, Anksioznost, Stres, Depresija kod adolescenata, Ovisnosti, Socijalna fobija, Mitovi i činjenice o mentalnom zdravlju, Mindfulness meditacija (za ublažavanje anksioznih i depresivnih stanja) i Signali da je narušeno mentalno zdravlje.

Katalog psihološke literature dostupne u školskoj knjižnici osmislila je naša knjižničarka Zorka Renić i dostupan je učenicima u online obliku https://anyflip.com/dwpob/weyd/

Tekst i foto:  Marina Pavić, prof.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!