U Komercijalnoj i trgovačkoj školi održano predavanje i simulacija glasanja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar održalo je predavanje „I moj glas je bitan“. Radi se o projektu čiji je cilj mlade birače osvijestiti i pokazati im kako iskoristiti svoje izborno pravo. Projekt je započeo 2018. godine, a samo u prvom polugodištu ove školske godine proveden je u 30 škola diljem Hrvatske.

Cilj je projekta da se učenicima završnih razreda koji sad stječu pravo glasa predstavi hrvatski izborni sustav i da ih se upozna s osnovnim propisima i pravilima koja to reguliraju, a onda imamo i najzanimljiviji dio gdje im konkretno pokažemo kako izgleda sam proces glasanja na biračkom mjestu – ispričao je Draženko Pandek, član Državnog izbornog povjerenstva.

Sve srednje škole u Hrvatskoj obaviještene su o mogućnosti sudjelovanja na edukacijama koje u pravilu traju jedan školski sad, a provode ih predstavnici Državnog izbornog povjerenstva.

-Radimo simulaciju glasanja, donesemo kutije, imaju oni biračka mjesta, paravane… Sami učenici participiraju na način da su oni i predsjednici i članovi biračkog odbora, glasači, promatrači i tako u praksi vide kako to izgleda. To, u biti, nije ništa komplicirano, zahtjeva malo vremena i na taj ih potičemo i da steknu znanja i da iziđu na izbore – dodao je Pandek.

Pandek ističe kako vrlo mali postotak mladih izlaze na izbore, stoga su ovakvi projekti od velike važnosti budući da ih iz prve ruke informiraju o izborima i na taj način motiviraju na glasanje.

-Ova generacija koja tek izlazi iz srednjih škola u postotku dosta rjeđe izlaze na izbore od onih starijih generacija od 60 i nešto godina, a upravo će ta najmlađa generacija najduže živjeti u svijetu u kojem će sama odlučivati tko će ih predstavljati i kako će se to društvo i svijet oblikovati. – ispričao je Pandek.

Do sada je provedeno 57 ovakvih edukacija diljem Hrvatske na kojima je sudjelovalo više od 2500 učenika, a na temelju anonimne ankete koja se nakon predavanja provodi, 83 posto ispitanika planira ove godine izići na izbore, dok njih čak 72 posto smatra kako njihov glas može utjecati na rezultat izbora.

-Ja vidim da su zadovoljni edukacijom, čini mi se da smo ovim edukacijama ih potaknuli da se više zainteresiraju. Ponegdje postoji i manja zainteresiranost kad se počne razgovarati, ali mislim da ih treba malo potaknuti i na kraju jako pozitivno reagiraju – zaključio je Pandek i dodao kako čak 93 posto ispitanih učenika navelo da ih je ova edukacija upoznala s osnovama izbornog sustava i važnosti sudjelovanja na njima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!