[FOTO] Vesna iz Dišnika moli za pomoć: Urušio joj se jedan od zidova i strah ju je biti u kući!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Ulici Hrastovčić prema Dišniku nedaleko Garešnice živi 62-godišnja Vesna Meaški. Udovica je već 24 godine, a prije deset godina, s ono sredstava što je imala kupila si je ovu kućicu. Kuća je stara preko osamdeset godina, a prije nekoliko dana urušio joj se jedan od zidova te od tad strahuje boraviti u kući.

-Bojim se ići leći da me ne ubije to po noći. Ta kućica je iz Drugog svjetskog rata, to je cigla jedinica, trstika i loše je građeno. Zadnji dio se srušio i prednji dio bolta, do ceste se ruši i prokišnjava kompletno sve. Čekam da dođe vjetar i da me ubije po noći kad idem leći, to je sve u jako lošem stanju – ispričala nam je.

Primanja

Mjesece preživljava na 85 posto obiteljske mirovine od 350 eura, drva kupuje malo po malo, kako ima novaca, a nešto joj i ljudi pomognu.

-Ja sam skromna žena, ja bi nekako životarila, nisu velike obiteljske mirovine, još nije ni cijela nego 85 posto.

Kroz šalu kaže kako je u mirovini dobro svladala matematiku, treba znati razvući iz mjeseca u mjesec, a pritom ne ostati dužan državi.

-Ja se snalazim za ta drva, po par metara kupim tu od susjeda, čujte, ne smijem ostati bez drva – napominje.

-Ja vam malo jedem, evo danas nisam ništa jela. Jedem jabuke i ono što si mogu kupiti, meni treba ono najnužnije. Meni ne treba dvorac, ja ne bi niti htjela dvorac, samo da si imam gdje oprati, skuhati i da imam sobicu. Samo da mogu mirno spavati, a ne da moram razmišljat hoće li me ubiti po noći – ispričala je Meaški.

Po hranu ide do Garešnice, do tamo ima četiri kilometra i kaže kako nije problem kad je školska godina pa se preveze autobusom,  ali kad su praznici mora pješačiti, pa i to ograničuje koliko toga može ponijeti.

Kuća

Budući da je udovica, u trošnoj kućici živi sama, a društvo joj prave mačke koje su joj došle. Osim društva, mačke ju brane i od glodavaca koji joj se po noći zavuku u kuću.

-Meni ne treba dvorac, nemam sanitarni čvor, koristim poljski WC, veš perem vani i danas sam ga prala vani pod vedrim nebom na otvorenom – dodala je.

-Imala sam jednu propalu vezu od nekoliko godina, to je bio zlostavljač koji je otimao mirovinu i batinjao me. Mene nije strah sama živjet, ja imam tu mace koje su mi došle. Meni i glodavci dolaze. Sa svih strana je šuplje i pada i ja moram imati mace, inače bi me glodavci pojeli – rekla nam je Meaški.

Osim zbog glodavaca, kaže da su mačke vrlo oprezne stoga kad se one po noći uznemire odmah bude spremna pobjeći van u strahu da se kuća ne uruši.

-Trebam čvrsti krov, nemam radija, niti televizije, to je sve nisko i dotrajalo. Kroz život me, znate i peh pratio, ja nemam nikoga svoga – pojašnjava Meaški.

Jedna od opcija koja joj je ponuđena je i udomiteljstvo.

-Ne želim ići u udomiteljstvo, ja nemam invaliditet, nisam smrtno bolesna, ja sam hiperaktivna žena za svoje godine i jako vitalna. Šumu čistim, očistila sam i ovo dvorište, ja imam veliko dvorište. Tražim da mi se pomogne jer želim biti na svojemu, ja molim ljude koji mogu da mi pomognu. Meni treba čvrst krov nad glavom – objašnjava.

Pomoć od Grada

Kontaktirali smo i gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžiju koji nam je rekao da je upoznat sa slučajem, da su se aktivirali oko pomoći te da će Grad pomoći u skladu s mogućnostima.

-Mi inače imamo Odluku o socijalnoj skrbi i mi pomažemo svima koliko god možemo – ispričao je Bilandžija.

Opće je poznato da, unatoč našim željama, Gradovi ne mogu graditi kuće, stoga će iz Grada pokušati osigurati popravak postojeće infrastrukture.

-Pomoći ćemo joj, to je sto posto, mi smo se već dogovorili da ćemo, u skladu s našim mogućnostima i Odlukom angažirati firmu koja će složiti što može – dodao je.

Kako pomoći?

Meaški sve ljude dobre volje koji žele pomoći poziva da slobodno dođu do nje i vide što i kako mogu pomoći.

Ukoliko želite pomoći, Vesnu možete kontaktirati na 098 190 2513 i dogovoriti se ili možete uplatiti sredstva na žiro račun HR0524020063104464762.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!