Mandarine: Donosimo što sve skrivaju ove male vitaminske bombice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon kiselog kupusa, druga po redu namirnica tjedna također je sezonska, no ovaj se put radi o voću, točnije, svima nam dobro poznatim mandarinama. Više o ovom slatkastom sezonskom borcu protiv gripe, prehlade i raznoraznih viroza za emisiju ‘Ritam zdravlja’ Alfa radija ispričala je poznata bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

-Mandarine su iz porodica agruma, to svi znamo. One krenu u jesen i zapravo nagovještavaju zimu i kroz cijelu zimu ih se može jesti – ispričala je Crnković i dodala – Ono što je specifično kod mandarina je to da, ako nisu špricane, uz onaj unutarnji mesnati dio možemo koristiti i koru jer i kora voća ima svoju nutritivnu vrijednost. Naravno, ako nije špricana.

Bogat vitaminski sastav

-Što se tiče vitaminskog sastava, izuzetno je bogat. Ono što je za istaknuti je taj beta karoten koji je jaki anti oksidans, stoga je mandarina poznata i po zaštiti kardiovaskularnog sustava – pojasnila je Crnković.

Osim beta-karotena kojeg sadrže, mandarine su iznimno nisko kalorične i sadrže mnoštvo vitamina C. Sugovornica objašnjava i kako su, upravo zbog svoje niske kaloričnosti koja u prosjeku iznosi 45 do 50 kilokalorija na sto grama preporučljive i u dijetama za mršavljenje.

– U prosjeku sadrži i između 25 i 27 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Sami taj vitamin C je izuzetno bitan, a ono što je specifično u odnosu na ostalo voće koje također sadrži vitamin C je da u mandarini imamo određeni udio bioflavonoida – objasnila je Crnković i dodala – Bioflavonoidi onda pomažu djelovanje vitamina C tako da je on, ajmo reći, onda djelotvorniji kad ga konzumiramo kroz mandarinu, nego kroz neko drugo voće.

Dobre za kožu

Svojom niskom kalorijskom vrijednošću mandarine su postale izvrsna i dijetalna zamjena slatkišima, a osim za zdravlje i unutarnju ljepotu, mandarine jako dobro utječu i na vašu kožu.

-Ono što je još dobro je to što mandarine sa svojim vitaminom C utječu na proizvodnju kolagena koji je dobar za kožu pa ako želite blistavu kožu dobro je jesti mandarine. Ukoliko baš ne volite jesti mandarine, ima onih koji ne vole žvakati ili im smeta ona opna mandarine, jednako će biti učinkovit i čisti cijeđeni sok od mandarine koji je isto zgodan za smanjivanje znakova starenja na koži – pojasnila je Crnković.

Obrana od bolesti

Konzumiranjem mandarina, objašnjava Crnković, osim što jedete zdravo i dijetalno, jačate prijeko potrebni imunitet u zimskoj sezoni zaraznih bolesti – One zapravo, zahvaljujući vitaminu C podižu imunitet jer djeluju na te limfocite, obrambene stanice u našem organizmu, pojačavaju sintezu i tu su provedena istraživanja da zapravo na taj način vitamin C pojačava naš imunitet i brani nas od bolesti – ispričala je.

Iako su najpoznatije po tome što štite od prehlade, gripe i viroze, ove male vitaminske bombice štite i od bolesti koje nisu sezonske.

-Što se tiče ostalih zdravstvenih benefita, bitno je naglasiti da su mandarine zanimljive jer neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala. Djeluju protiv antioksidativnog stresa i samim time čuvaju stanicu, stoga su dobre za zaštitu od određenih kroničnih bolesti, dobre su za protuupalno djelovanje i za zaštitu od razvoja artritisa ili pojedinih karcinoma – zaključila je priču o ovim slatkim borcima za zdravlje naša nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!