Autor pjesme ‘Croatio, iz duše te ljubim’ počasni gost dječjeg festivala u Pakracu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Uoči obilježavanja 33. obljetnice početka Domovinskog rata, Grad Pakrac zajedno s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Tamburaškim orkestrom Pakrac te Osnovnom glazbenom školom Pakrac, priređuje 5. Dječji festival domoljubne pjesme “Croatio iz duše te ljubim”. Manifestacija će se održati u subotu, 24. veljače ove godine u 18 sati u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu. Kojom idejom su se vodili i ove godine, otkrila je Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac.

– Ideja nam je bila i ostala da ponukamo naše mlade i njihove učitelje, da se pozabave s domoljubnom pjesmom koju i inače mogu u svojim opće-obrazovnim i glazbenim školama obavljati. Nadamo se da ćemo na taj način potaknuti naše mlade da slave domovinu s pjesmom – rekla je Petani Grafina.

Kao i svake godine, poslan je poziv na sve opće-obrazovne škole, a evo koji je glavni zadatak učenika.

– Prije su izvođači bili solisti pa smo vidjeli tijekom godina da su se počele pojavljivati i veće skupine. Zato ove godine nismo ograničeni na soliste. Odabiru se tri pjesme domoljubnog karaktera s popisa pjesama koje smo im dostavili. Mi smo predložili neke iz vremena preporoda pa do navijačkih koje su danas popularne među mladima, a mogu biti i autorske skladbe – dodaje.

Pjesme se ne bi trebale ponavljati jer se one odabiru prema prvenstvu izbora.

– Pjesme se odabiru prema prvenstvu izbora – prva, druga i treća pjesma, iz razloga da se ne ponavljaju iste pjesme. Pratnja može biti instrumentalna ili matrica, samo bez snimljenih pratećih vokala. Sve izvođače ocjenjuje naš stručni ocjenjivački odbor, a ocjenjuje se interpretacija, pjevačko umijeće, težina skladbe te opći umjetnički dojam – dakle je Petani Grafina.

Sudionici će imati priliku osvojiti vrijedne nagrade.

– Tri najbolje plasirana imaju dobar poticaj i za novčane nagrade. Prvo mjesto 200 eura, drugo 150 eura, a treće 100 eura. Ove godine, s obzirom na to da radi o petom, malom jubilarnom festivalu, krenut ćemo i s prigodnim plaketama – navodi Petani Grafina.

Dosadašnjim izdanjima festivala, kako kaže ravnateljica, jako su zadovoljni, a čak su i epidemiološke 2021. godine uspjeli održati festival. Isto tako, da je popularnost festivala sve veća dokazuje i sve veći broj prijava.

– Na prvom festivalu 2020. bilo je 12 prijava, zatim epidemiološke 2021. šest, treći festival imali smo deset izvođača, a prošle godine 13 izvođača. Moram reći da se polako širimo. Prvo je bio Pakrac, Lipik, Glazbene škole iz naše Požeško-slavonske županije, a sada nam se već javljaju iz Daruvara, Novske, Karlovca, Siska, Zagreba, Valpova, Kutine. Prošle godine smo imali dosta izvođača s područja Zagreba, Karlovca, Siska, a pobjednica je bila baš s područja Zagreba – navodi.

Podsjetimo, pobjednica je prošle godine bila Marta Deur iz Zagreba, članica dječjeg zbora Kikići, solistički program Slavuji, s autorskom pjesmom Maje Rogić “Procvjetala ružica”. Ovaj zanimljiv festival jedinstven u Hrvatskoj dobio je i suglasnost da se upravo zove “Croatio iz duše te ljubim”.

– Dobili smo suglasnost gospodina Ante Sikirića koji je autor pjesme da smijemo tako nazvati festival. Ove godine očekujemo da nam gospodin Sikirić i dođe na festival – zaključila je.

Ako netko od učenika nije dobio informaciju od profesora vezano za Dječji festival domoljubne pjesme, može se javiti direktno u Osnovnu glazbenu školu Pakrac.

FOTO: Grad Pakrac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!