Povrće je zamijenio lješnjacima i nije požalio, sada proizvodi i prerađuje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Za Vjekoslava Kralja poljoprivreda nije novost. Njegovi su se roditelji bavili uzgojem povrća, a prije sedam godina je taj Bjelovarčanin osnovao svoj OPG. No, kako zbog posla nema dovoljno vremena za uzgoj i prodaju povrća na tržnici, na svom gospodarstvu u Velikom Trojstvu se odlučio za nasad lijeske. Nije mogao potpuno slijediti stope roditelja, ali šteta mu je bila da zemlja stoji, da propadne. Na jednom i pol hektaru ima 550 stabala, a iako je lijeska manje zahtjevna od povrća posla s nasadom ima.

-Kod lješnjaka je najveći posao orezivanje bilo proljetno bilo zimsko, kako ga tko uspije napraviti i sama berba, odnosno kupljenje lješnjaka – navodi Kralj.

Za to Vjekoslav ima mehanizaciju. Dio je naslijedio, dio kroz godine malo po malo kupio pri čemu nije koristio fondove već samo vlastite snage, odnosno vlastiti novac. Gospodarstvo mu je naime premale ekonomske veličine zbog čega se nije uspio prijaviti na EU fondove. No, i bez njih uspješno ide naprijed pri čemu mu, iskren je, pomaže to i što ga vrijeme ne ‘šiba’ nepogodama, pa je i prošlom sezonom zadovoljan.

-Prinos od nekih tonu i pol na hektar i pol, a sada nasad počinje davati pun prinos tako da sljedećih godina očekujem tolik ili i veći prinos – kaže taj uzgajivač.

Ono po čemu se OPG Kralj razlikuje od ostalih je što lješnjak i prerađuje. Doduše, ne radi se o velikim količinama, još uvijek to radi za sebe, a do prerade je došao što iz kreativnosti, a što iz želje da iskoristi sve što može.

-Lom lješnjaka nije za prodaju, pa od njega onda radim namaze, može se napraviti ulje, a od ostataka što ne ide za ulje se dobiva brašno od lješnjaka koje se može koristiti za kolače i torte – kaže Kralj.

Poklon paket. Foto: Facebook Vjekoslav Kralj

 

Osim ulja, namaza i brašna iz kreativne radionice OPG-a Kralj izlazi i liker od lješnjaka. Njega nije teško napraviti.

-Receptura je malo Internet, malo nešto svoje izmislite i stavite, ali to je više za vlastite potrebe – spremno nam otkriva tajnu Vjekoslav Kralj.

Ono što preradi, preradi za sebe, a ne za tržište. Najveći dio lješnjaka plasira kao sirovinu, dio sam, a dio preko zadruge Naš lješnjak zahvaljujući kojoj je dospio i na tržišta čija bi mu vrata kao pojedincu bila zatvorena.

-Zadruga nam omogućuje da preko nje lješnjak plasiramo većim kupcima, odnosno na veliko u primjerice Italiju. Ja sam 50 posto uroda plasirao preko zadruge, a 50 posto na malo – navodi velikotrojščanski proizvođač.

Iako se proizvodnja i prodaja lješnjaka pokazala uspješnom o povećanju ne razmišlja i to zbog zemlje, odnosno nedostatka iste.

-Cijena zemlje je otišla jako gore, a kod zemljišta koje nije skupo je problem s papirima jer to su sve starinska zemljišta, na parceli je puno vlasnika pri čemu je pola vani, pola nažalost više nije među nama tako da je teško nešto naći, a da bude povoljno – opisuje muke po zemlji Kralj.

No to što ne može do više zemlje ga ne sprječava u proširenju planova jer ono što može je eksperimentirati s kulturama.

-Sada sam na jednom dijelu probao posaditi bademe. Samo za probu nekih dvadeset komada da vidim kako će ta kultura uspijevati kod nas – kaže Kralj koji zemlju koju ima želi iskoristiti najbolje što može.

Foto: Facebook Vjekoslav Kralj


PODIJELI S PRIJATELJIMA!