Voditelj Stoček: Našim korisnicima je toliko dobro kod nas, da teku i suze na rastanku!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Veteranski centar u Daruvaru službeno je otvoren u studenom prošle godine, a od početka siječnja 2024. godine prima i korisnike na smještaju. Gotovo svima dobro su poznate osnovne informacije: kapacitet Centra je 105 soba i prima do 200 korisnika, uključujući osobe sa stopostotnim invaliditetom. Izgradnja daruvarskog Veteranskog centra vrijedna je gotovo 14 milijuna eura, 85 % financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedan je to od četiri veteranska centra koja su unazad godinu i pol, nešto malo više počela s radom u Hrvatskoj, a Daruvarčanima je donio 50-ak radnih mjesta. I dok su sve te očigledne informacije, odlučili smo pogledati što se krije unutra.

U Centru me dočekuje Dren Stoček, voditelj te ustanove, koji je, samo iz strasti i jer smatra da je to iznimno bitno, na poziciju voditelja daruvarske podružnice došao iz mirovine. Entuzijastično priča, kod čovjeka se vidi kako voli svoj posao i smatra ga važnim. Priča nam kako je glavni cilj centra da upravo braniteljska, pomalo zaboravljena populacija, konačno dobije pažnju i brigu koju zaslužuje.

Korisnicima u centru ne stigne biti dosadno

U Centru u Daruvaru trenutno je 60-ak korisnika smještaja, druga grupa otkako Centar radi. U Veteranski centar pristigli iz svih krajeva Hrvatske na 20-dnevnu terapiju, druženje, popravljanje raspoloženja i energije. I u centru, doista se trude sve to i napraviti. U tih 20 dana, tako će odraditi natjecanje u biljaru, pikadu, radionice izrade maski, filmsku večer, kreativnu radionicu i natjecanje u stolnom nogometu. Svaku se večer trude, priča Stoček, napraviti nekakve aktivnosti za njih.

No, živo je za korisnike i vikendom. U tri vikenda njihovog boravka odrade i tri izleta. Prvi vikend posjete sve važno u Daruvaru i to uz turističkog vodiča. Prva je grupa imala prilike posjetiti i Zavičajni muzej, baš na Noć muzeja. Drugi vikend tako provode u Pakracu: Obiđu Muzej ratne i vojne povijesti, kapelicu u Kusonju i izletište Omanovac, dok je treći izlet rezerviran za izletište Jankovac.

Koliko se trude da njihovi korisnici budu sretni dokazuje i činjenica da za svaku grupu organiziraju i dolazak stručnih osoba, socijalne radnice i pravnice iz Centra za psihosocijalnu pomoć i Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Bjelovar. One imaju zadatak pojasniti im koja sve prava imaju i što sve mogu sa svojim statusom, a da možda nisu ni svjesni.

I “lokalci” koriste pogodnosti Centra

U konferencijskoj dvorani organiziraju druženja i obilježavanja svih obljetnica vezanih uz Domovinski rat na državnoj i lokalnoj razini, koje dostojanstveno obilježavaju korisnici ustanove zajedno sa lokalnim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Konferencijsku dvoranu u svakom trenutku mogu koristiti i lokalne udruge proizašle iz Domovinskog rata za obilježavanje svojih skupština ili sličnih događanja.

Od sredine prosinca krenuli su i s boravkom lokalnih branitelja. Druga je to usluga koju pruža Centar i trenutno u njoj sudjeluje 54 branitelja koji ne borave u centru trajno, već dolaze na neke aktivnosti poput psihosocijalne pomoći, vježbanja u teretani ili fizioterapijskih usluga. Povjerenstvo u Centru odlučuje tko od lokalnih branitelja i članova obitelji zadovoljava uvijete za boravak u centru, a sve potrebne informacije nude i u informativnom letku.

Impresivan je to prostor, otvorenog i kružnog oblika, pa nema potrebe za vraćanjem, već, krenete li u jednom smjeru, možete doći kamo god želite. Šećemo centrom, obilazimo sobe koje su na razini hotela s četiri zvjezdice. Sve je novo, lijepo i zanimljivo. Srećemo korisnike, jedna gospođa komentira kako joj se čini da je u ovoj grupi puno ljudi iz Osijeka. Sviđa joj se ovdje i već obećaje voditelju kako će mu na kraju dati darak, u kojem će izraziti svoje pozitivno mišljenje. Priča kroz šalu, bit će prestara da opet dođe za dvije godine, ali silna joj je želja opet doći baš u Daruvar. Druga pak korisnica priča kako se vraća s terapija, i kako se nije skoro osjećala tako dobro, fizički i mentalno. Oduševljena je centrom, gradom, ma svime, priča nam.

Visoke ocjene najbolji su dokaz truda i rada

Da je prava grupa oduševljeno otišla iz daruvarske podružnice Veteranskog centra znaju i sami. Voditelj i njegova desna ruka, koordinatorica Gordana Šmalc, pričaju kako je u prvoj grupi bila i jedna pjesnikinja iz Osijeka. Za nju, i ostale korisnike organizirali su večer poezije. Bilo je to emotivno druženje, korisnica je napisala i pjesmu o centru i na rastanku, uz dobru zabavu, potekla je i koja suza. No, to je normalno, kažu nam čelni ljudi, jer nakon ugodnog druženja, bude ti žao prekinuti što ste imali. I suze nekad same poteku.

Uz sve to, posjetitelji ocjenjuju veteranski centar i to smještaj, hranu, stručne aktivnosti, odnos djelatnika prema korisnicima i motivaciju za pozitivnom promjenom. Prosjek ocjena nakon prve grupe kreće se između 4,5 i 4,98. Dakle, kaže Stoček, zadovoljni su korisnici, što je jedino što žele. Na svakom koraku i u svakom trenutku trude se naći ono što će njihove korisnike utješiti, razveseliti i emocionalno zacijeliti.

Svjesni su svi da daruvarska podružnica Veteranskog centra nije mjesto gdje se netko došao “izliječiti” od starih, ratnih rana. Ali isto tako su svjesni da je to prilika da braniteljima pokažu koliko su i dalje važni u društvu, ali i da nisu sami, zaboravljeni i ostavljeni da se nose s nekim prošlim sjećanjima. Zato će nastaviti raditi što više kako bi svi, baš svi koji kroz centar prođu bili maksimalno zadovoljni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!