Bolesti ispraznile vrtiće: Dr. Čatipović donosi zlatne savjete za borbu s virusima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednjih mjeseci mnogi roditelji djece predškolske dobi muku muče s virozama svojih mališana. Šmrcanje, kašalj, visoka temperatura najčešći su simptomi, a najveći uzrok jedan od tri virusa – korona, virus gripe ili RSV. Potvrdila je to i svakodnevna praksa u ordinaciji poznate bjelovarske pedijatrice Marije Čatipović na čija vrata svakoga dana kucaju brojni roditelji u potrazi za lijekom kojim će pomoći svojim klincima.

– Moj dojam je da su u posljednje vrijeme vrtićarci bolesniji nego ikada, no ne u intenzitetu svoje bolesti, već u danima “bolovanja”. Majke mi prenose informacije da je u pojedinoj grupi u vrtiću ostalo, recimo, samo četvero djece pa čak i da je grupa skroz prazna – kazala je doktorica Čatipović otkrivši od čega djeca predškolskog uzrasta najviše boluju u posljednje vrijeme.

Simptomi bolesti

– Trenutno ima nešto covida, no ima dosta gripe i to više tipa A, nego B te RSV-a. Međutim, kod dijela malenih pacijenta testiranjem se ne uspije dokazati nijedna od ove tri bolesti, a njihova klinička slika je kao da imaju neku od njih. Djeca šmrcaju, kašlju i imaju izrazito visoke temperature – i više od 40 stupnjeva Celzijusevih . Tješi me što se djeca u većini slučajeva jako dobro nose sa svojim simptomima, no oni traju dosta dugo – čak po sedam ili osam dana. Ono što roditelje najčešće zbunjuje je to što su djeca dva, tri ili četiri dana visoko febrilna pa su dva dana skroz dobro nakon čega se temperatura vraća tako da se nerijetko nalazimo u klupku bez početka i kraja. Upravo ih je zato najbolje zadržati kod kuće osam dana, a naravno da može i duže – istaknula je naša sugovornica dodajući kako je teško prognozirati koliko će ovakvo stanje potrajati.

Kako pomoći djetetu?

– Ako smijem primijetiti, rekla bih da je došlo do klimatskih promjena uslijed kojih je došlo i do mutacije virusa. Naime, i kada testiranjem ne dokažemo da je riječ o gripi, covidu ili RSV-u, dijete ima istu kliničku sliku. Koliko će ovakva situacija potrajati, teško je prognozirati. Ovako veliki broj pacijenata imam od listopada prošle godine, a ni zahlađenje tijekom kojeg su se temperature spustile na minus 10 nije dovelo do smanjenog broja posjeta u ordinaciju. To se dogodilo prvi put u mojoj praksi. Naime, niske temperature nekada su značile i manji broj djece sa simptomima respiratornih infekcija. Sada je teško reći što će donijeti proljeće jer više nema jasnih granica između godišnjih doba – kaže doktorica Čatipović otkrivajući i zlatne savjete kako pomoći djeci u borbi protiv virusa.

-Nema čarobne formule ni posebnog lijeka u borbi protiv virusa. Ipak, šetnja, izlazak na svježi zrak, voće, povrće, juhice, uz maminu i tatinu ljubav, najbolji su saveznik protiv virusa. Osim toga, toaleta i kapanje nosa, inhalacije, biljni sirupi, ali i „bakini recepti” od crne repe s medom do čaja od lovorovog lista su dobrodošli kako bismo pomogli djeci u borbi protiv virusa – savjetuje doktorica Čatipović.

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!