Brigadir Čokolić napisao je memoare o ratnom putu na koji je krenuo kao 19-godišnjak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Medicinskoj školi Bjelovar prošlog petka, 16. veljače, gostovao je brigadir Ante Čokolić, načelnik Odjela za razvoj i upravljanje karijerama u Personalnoj upravi Glavnog stožera te od 2018. do veljače 2023. predsjednik Upravnog odbora Zaklade vojne solidarnosti. Riječ je o branitelju i dragovoljcu u legendarnoj 4. gardijskoj brigadi Pauci, nositelju brojnih odlikovanja, po zanimanju diplomiranom pravniku. Brigadir Čokolić odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, medaljama “Ljeto ‘95” i “Oluja” te Medaljom za iznimne pothvate. Kako iz Medicinske ističu prilikom predstavljanja svog gosta, za ratni put brigadira Čokolića može se reći da je put časti, istine, hrabrosti i poštenja.
Značenje broja 23
Učenicima i zaposlenicima bjelovarske Medicinske škole brigadir Čokolić stigao je predstaviti svoju knjigu zanimljivog i simboličnog naziva 23: ni ovo nije bija “moj dan”: Moj ratni put 16.03.1991. – 10.10.1995.  U knjizi su obuhvaćene ratne godine na najtežim bojišnicama koje je Čokolić prošao sa svojom brigadom, a on sam kaže kako je riječ o njegovih “pet najljepših i najtežih godina života”. Broj 23 iz naslove knjige odnosi na 23 puta, koliko je Čokolić u ratu izbjegao smrt. U obranu domovine je krenuo kao 19-godišnji medicinski tehničar, a na bojišnici je ostao do samog kraja Domovinskog rata. Njegov ratni dnevnik koji je predstavio u Bjelovaru opisuje brojne bitke i akcijec, u njemu su obuhvaćena Čokolićeva sjećanja na suborce odnosno, kako ih on naziva, „braću po oružju”. U knjizi su opisane i brojne humoristične angedote kojih tijekom višegodišnjeg terena, također nije nedostajalo. Poput one kad su Čokolić i njegova ekipa jednom suborcu u krevet podvalili – magarca. U knjizi Čokolić govori i o važnosti vjere koja ga je pratila na terenima te mu je važna i danas.
U Medicinskoj školi Bjelovar otkrivaju kako je brigadir Čokolić na promociji tamošnjim učenicima uputio mnoštvo važnih poruka i savjeta. Govoreći o životnim vrijednostima, uz domoljublje, istaknuo je i vrijednosti učenja i znanja, kao i važnu ulogu nastavnika u životu srednjoškolaca.
Budite časni i pošteni
Brojne poruke, kažu učenici, mogu se sažeti u sljedeću rečenicu: “Govorite istinu, činite dobro, budite časni i pošteni!”
Predstavljanje knjige organizirano je u povodu Dana Medicinske škole Bjelovar, a s ciljem promicanja istine i vrijednosti o Domovinskom ratu. Ovaj susret, uz Medicinsku školu, zajednički su organizirali Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije te Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar. Na predstavljanju su sudjelovali pukovnik Tomislav Korenić, djelatnik Uprave za komunikacijsko – informacijske sustave Glavnog stožera oružanih snaga RH, trenutno na školovanju najviše razine vojne škole u Republici Hrvatskoj, Ratne škole „Ban Josip Jelačić” te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Ivan Korenić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!