[FOTO/VIDEO] S lovcima smo na slobodu puštali 20-ak poljskih jarebica: ‘Više ih gotovo nema, pokušavamo to promijeniti’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Na lovištu Lovačke udruge ‘Jelen’ Veliki Grđevac danas je pušteno na slobodu 20 parova trčki (poljske jarebice) koje pripadaju sitnoj pernatoj divljači kojih je, nažalost, sve manje po ravničarskim dijelovima Hrvatske. Na livadi lovilišta Grđevica kraj šumarka svjedočili smo puštanju ovih simpatičnih životinja na slobodu koje su, inače, dopremljene jutros iz Varaždina. 

Nema ih zbog pesticida i predatora

-U suradnji s predsjednikom Udruge ‘Jelen’ i ostalim članovima, donijeli smo odluku da bi unijeli u lovište trčku ili kako se još naziva poljska jarebica iz razloga što je njezin broj pao ispod biološkog minimuma to jest gotovo je, više ih nema. Doveli smo ih iz uzgajališta ‘Zelendvor’ kraj Varaždina. Inače, prije 30-ak godina je ovo lovište i ovo područje bilo bogato ovim poljskim jarebicama, a kao što rekoh, više ih nema i sada to pokušavamo promijeniti – priča nam Marko Kovačević, stručna osoba za provođenje lovno gospodarske osnove.

-Nestale su zbog upotrebe raznih pesticida, kako insekticida tako i herbicida koji uništavaju njezinu hranu. To su ptice koje su monogame vrste, žive isključivo u parovima, dakle mužjak i ženka. Na svijet donose mladunčad kojoj je u prvih tri tjedna jako važno da se hrane hranom koja je bogata proteinima. Razlog što ih više nema je i to što se više ne love toliko predatori krznaši kao što su kuna, bjelica, zlatica i lisica – pojasnio nam je Kovačević. 

Pazit ćemo na njih

Ivan Čolik, predsjednik Lovačke udruge ‘Jelen’ pripremio je teren za dolazak 20 pari trčki. 

-Evo sve smo pripremili u roku dva tjedna. One su sada na slobodi, ali prilagodba nije laka. Tako da smo im u njihovom prirodnom okruženju osigurali hranu. Obilazit ćemo šumarak svaki dan, čuvat ćemo ih od predatora i donositi hranu dok se ne snađu same i ne osnaže. Sjećam se iz mladosti kako smo po lovištu imali mnogo trčki, sada ih više nema i eto, mi to pokušavamo promijeniti – kazao je Čolik. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!