Sve je spremno za Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Evo detalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HERCEGOVAC – U petak u Općini Hercegovac počinju 29. Dani hrvatskog pučkog teatra u organizaciji Hrvatske Čitaonice Hercegovac, a i ove će godine taj događaj privući hrvatska amaterska kazališta iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić istaknuo da su događaji poput ovog uvijek izvrsna prilika za druženje i razmjenu iskustva.

– Drago mi je što se ovo opet organizira, i sam sam prisustvovao tome, da sudionici svake godine pohvaljuju gostoprimstvo i toplinu mještana Općine Hercegovac. Vlada jedna dobra, pozitivna atmosfera i drago mi je da ćemo u petak i subotu uživati u predstavama koje su nam pripremili naši amaterski glumci – proučio je župan Marušić.

Međunarodni festival

Festival je nastao u vrijeme Domovinskog rata, ističe načelnik Hercegovca Boro Bašljan i dodaje kako ovaj međunarodni festival nikako nije jednostavno organizirati u općini malenoj poput njihove.

– Nastao je s plemenitim ciljem, da hrvatski kazališni amateri koji žive van Hrvatske imaju prilike doći kod nas, predstaviti se svojim predstavama, da mi čujemo kako zvuči hrvatski izričaj ljudi koji su desetljećima van Hrvatske, a oni da čuju kako zvuči moderan, hrvatski jezik, ovdje u prirodnom okruženju – kaže Bašljan.

Domaćin otvara festival

Natalija Lacina, voditeljica Pučke scene ističe kako su ponosni što su uspjeli održati tradiciju održavanja ovog važnog festivala skoro 30 godina. Svetkovinu kazališnog amaterizma ove godine će, kao i uvijek, otvoriti u petak domaća Pučka scena sa svojom predstavom Boing Boing.

– To je farsa koja je 60-ih godina nastala u Parizu, temelji se na nizu zabluda i duhovitih obrata oko muško ženskih odnosa. Ja sam modernizirala predstavu i prilagodila je današnjem vremenu. Glavni junak je Bernard, pariški arhitekt koji ima tri zaručnice i sve su stjuardese. On uspješno balansira da se one ne nađu niti u jednom trenu istovremeno u stanu, a u tome mu pomaže i gimnazijski prijatelj koji je došao kod njega u posjet – pojašnjava Lacina.

Nakon Pučke scene u petak će se izvesti i predstava Kulturno-sportskog centra Prozor Rama, Ramski Hamlet. U subotu su na redu tri predstave.

– Perašku priču izvest će Amatersko kazalište iz Crne Gore, Hrvatsko kulturno društvo Vladimira Nazora iz Sombora izvest će predstavu Pokondirena tikva, a posljednja predstava je Oblaci, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik – pojašnjava.

No, osim predstava, održat će se i dramska radionica za sudionike, pod stručnim vodstvom Ante Bilića, intendanta Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik. Na predstave su, poručuje Lacina, ali i ostatak organizacije, pozvani svi, da podrže amaterske glumce, ali i malo se odmaknu od svakodnevnih tema i opuste uz odlične kazališne izvedbe u Hercegovcu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!