Župan Marušić u Savezu Čeha naglasio važnost kulturne raznolikosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić zajedno sa članovima Saveza Čeha Republike Hrvatske održao je konstruktivan radni sastanak povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika. Međunarodni dan materinskog jezika, koji se obilježava 21. veljače svake godine, prilika je da se istakne važnost očuvanja i promicanja različitih jezika diljem svijeta. Radni sastanak za cilj je imao jačanje suradnje sa Savezom Čeha radi očuvanja češkog jezika, kulture i baštine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Župan je izrazio svoju potporu inicijativama usmjerenim na očuvanje češkog jezika u Hrvatskoj, ističući bogatstvo i važnost kulturne raznolikosti, ali i međusobne suradnje.

-Mi kao Bjelovarsko-bilogorska županija imamo odličnu suradnju sa svim nacionalnim manjinama na području županiju. S vama također surađujemo odlično, prvenstveno preko zamjenice župana za češku nacionalnu manjinu Tanje Novotni Golubić i siguran sam da će se ta kvalitetna suradnja nastaviti dalje. Ne smijemo zanemariti važnost našeg hrvatskog jezika, koji nas sve povezuje i čini sastavnim dijelom naše zajedničke nacionalne pripadnosti. Nedavno usvojeni Zakon o hrvatskom jeziku svjedoči o našoj posvećenosti očuvanju i unaprjeđenju hrvatskog jezika kao zajedničkog jezičnog bogatstva – rekao je župan, navodi se u županijskom priopćenju.

Ana-Maria Štruml-Tuček predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj zahvalila se županu Marušiću i zamjenici župana Tanji Novotni Golubić na suradnji koju savez ima s Bjelovarsko-bilogorskom županijom.

-Hvala županu što nam se pridružio na današnjem sastanku. Zahvaljujući zajedničkoj suradnji koju je župan spomenuo ostvarili smo značajne projekte koji su pridonijeli položaju naše zajednice u ovom prekrasnom dijelu Hrvatske. Radujemo se nastavku suradnje – kazala je Štruml-Tuček.

Osim niza promotivnih aktivnosti koje Bjelovarsko-bilogorska županija provodi tijekom Mjeseca češkog jezika, poput jezičnih tečajeva, projekcija čeških filmova, natjecanja i predavanja, financijski se podupiru i manifestacije te rad čeških udruga, putem javnih poziva, a prošle godine županija je sufinancirala i kupnju kombi vozila Češkoj osnovnoj školi J. A. Komenskog Daruvar s ukupno 25.000,00 eura. Uz župana Marušića sastanku s delegacijom Saveza Čeha prisustvovala je i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić te gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Foto: BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!