Sindikalisti o povišicama: Nikada prije nam plaće nisu toliko rasle!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je novu uredbu o koeficijentima za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnim službama. Zahvaljujući novim koeficijentima već u travnju će na račune svih zaposlenih u državnim i javnim službama sjesti bitno veće plaće. Upravo zato su novu uredbu pozdravili i predstavnici sindikata.

Mirjana Popić, predsjednica Županijske podružnice Sindikata hrvatskih učitelja, naglasila je kako je sada po prvi put Sindikat dobio priliku dati svoje prijedloge i sudjelovati u izradi koeficijenata.
– Ljudi koji realno razmišljaju se vesele plaći koja će im biti isplaćena u travnju jer nikada nisu dobili tako veliko povećanje. Plaća veća od 150 do 350 eura je zasigurno veliko povećanje – naglasila je Popić naglasivši kako je ova uredba zasigurno korak u dobrom smjeru.

– Došli smo do koeficijenta 2,01, a možemo to nazvati ustupkom kako bismo ušli u više platni razred što nam omogućava lakša buduća povećanja plaća. Iako se Facebook grupama širi negativa, mora se razmišljati o proračunu i mogućnostima plaćanja. Što god da se napravi pojedine grupe nikada neće biti zadovoljne. Ideje u rušenju uredbe koja nam je donijela ovoliko povećanje i vratiti se na staro je nenormalno. Svi se zajedno trebamo zalagati da nam bude bolje, a ne se zalagati da otmemo tuđe. Ovo je korak u dobrom smjeru, vidimo da imamo s kim razgovarati o povećanju naših plaća i dodataka – kazala je Popić.

Sličnog stava je i Miroslav Pranjić, potpredsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske te sindikalni povjerenik i predsjednik Radničkog vijeća u Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar

– Ovo je prvi put da smo uopće sudjelovali u donošenju Uredbe i da nas je Vlada pozvala. Iako su neki dobili veće, a neki manje povećanje, svima nam je rasla i rast će plaća. To je evidentno i sigurno. Povećanja su od 4 do 13 posto za liječnike pa sve do 33 posto za, recimo, spremačice. Sestrama je plaća rasla oko 15 posto. Recimo, srednja stručna sprema je dobila povećanje od 100 do 200 eura, a niža stručna sprema čak i veće povećanje, dok su kod liječnika ti iznosi i veći. Sada čekamo travanj da to i vidimo na svojim platnim listama – kazao je Pranjić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!