Bilogorcima lani vraćeno 4,6 milijuna eura poreza, mladi imaju posebnu povlasticu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Smatrate li da možete ostvariti pravo na povrat previše uplaćenog poreza i prireza na dohodak ili ste u zakonskoj obvezi prijaviti ga, stignete to učiniti do kraja mjeseca. I ove godine najveći dobitnici trebale bi biti osobe mlađe od 30 godine koje, ovisno o godini rođenja, ostvaruju pravo na povrat polovice ili čak kompletno uplaćenog iznosa.

Konkretno, fizičke osobe rođene nakon 1998. godine ostvaruju pravo na puni povrat, dok oni rođeni u razdoblju od 1993. do 1997. godine imaju pravo na umanjenje porezne obveze za 50 posto.

Tko mora predati prijavu?

Porezne prijave moraju ispuniti sve fizičke osobe koje su u protekloj godini ostvarile dohodak od nesamostalnog rada i/ili drugi dohodak, kao i porezni obveznici koji su lani ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije i ostalih djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga.

Prijavu su dužni podnijeti i pomorci u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici koji su dobili nalog Porezne uprave da naknadno plate porez na dohodak.

U Poreznoj upravi očekuju da će većina povrata poreza u posebnom postupku građanima biti isplaćena do kraja svibnja, dok bi isplata u redovnom postupku trebala početi tijekom lipnja.

Iako je lani na području Bjelovarsko-bilogorske županije prema podacima Porezne uprave isplaćeno 4.591.904, 24 eura preplaćenog poreza i prireza na dohodak, taj iznos neće predstavljati prevelik udarac na gradske blagajne.

Isplata u svibnju

Naime, povrat poreza isplaćuje se na način da se iz državne blagajne u županiju, gradove i općine ne isplaćuje prikupljeni dio poreza sve dok se građanima ne isplate povrati.

Prema podacima Porezne uprave, lani je na području Bjelovarsko-bilogorske županije kod ukupno 16.267 poreznih obveznika utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 4.591.904,24 eura, uz napomenu da se taj iznosi odnosi na 2022. godinu.

Prema podacima Porezne uprave sa stanjem na dan 14.02.2024. godine, za ukupno 17.708 poreznih obveznika-građana proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu.

Osim onih koji su uplatili više poreza nego što su trebale, postoje i oni koji su „u minusu”, odnosno oni porezni obveznici kod kojih je Porezna uprava izračunala da su uplatili manje poreza nego što su trebali. Takvih je puno manje, odnosno kod ukupno 1.220 obveznika utvrđena je razlika poreza i prireza na dohodak za uplatu u iznosu od 207.962,87 eura.

Kod preostalih 221 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak.
Nadalje, napominju iz Porezne uprave, ukupno 2.018 poreznih obveznika podnijelo je godišnju poreznu prijavu za 2022. godinu u redovnom postupku koji se provodi za obveznike podnošenja Obrasca DOH.

Kod ukupno 836 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 585.344,75 eura, dok je kod 595 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 663.574,36 eura. Kod preostalih 587 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!