Pakračani obilježavaju 33. godišnjicu početka Domovinskog rata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U subotu s početkom u 18 sati, u prostoru multifunkcionalnog objekta Hrvatskog doma “Dr. Franjo Tuđman” festivalom domoljubne pjesme pod nazivom “Croatio iz duše te ljubim”, započet će obilježavanje 33. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu te na širem području Hrvatske.

– Na festivalu će nastupati djeca osnovnih škola, pjevat će poznate ili autorske domoljubne pjesme. Do sada je prijavljeno 15 pjesama, a za prva tri mjesta osigurane su i prigodne nagrade i plakete. Poseban gost ove godine je poznati kompozitor, gospodin Ante Sikirić, koji će biti predsjednik žirija, a koji je ranije dao dozvolu da se naš festival zove po njegovoj pjesmi – kaže u ime organizatora, Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Miroslav Ivančić i ističe kako je to velik događaj za djecu koja pokazuju na lijepi način poštovanje prema svom kraju i svojoj zemlji.

Dokumentarni film i tradicionalno paljenje baklji

Program, na kojem su radile gotovo sve gradske udruge zajedno, nastavlja se 29. veljače, u četvrtak u 18 sati u Staroj gradskoj vijećnici u kompleksu Janković, gdje će biti projekcija dokumentarnog filma.

– “1991.: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac” naziv je dokumentarca, a predstavit će ga scenarist filma, novinar i povjesničar, Borna Marinić. Nakon filma, gledatelji će imati prilike popričati s tim mladim novinarom koji puno radi i istražuje Domovinski rat, ali i radi na promicanju istine o tom ratu – pojašnjava.

Program se nastavlja 1. ožujka, idući petak, kada će u 18:30 sati, bit će održano simbolično paljenje 33 baklje za 33 godine od početka rata, pod nazivom “33 baklje pobjede”, ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

– To će zajedno napraviti Udruga policije, Udruga djece branitelja i pakračka “Torcida”. Tom prilikom će i dječji zbor otpjevati pjesmu “Pakrac, taj mali grad” – dodaje Ivančić.

Ivančić poziva da se pokaže zajedništvo

Vrhunac obilježavanja bit će i ove godine 2. ožujka kada će doći braniteljske udruge iz svih krajeva Hrvatske. Sve počinje svetom misom u 10 sati za sve poginule i nestale branitelje. Nakon svete mise održat će se tradicionalni “Mimohod pobjednika” ulicama Pakraca.

– Dolazimo ulicama grada do spomen obilježja na trgu bana Josipa Jelačića, tu ćemo položiti vijence. Pozivam sve braniteljske udruge, sve predstavnike izaslanstava lokalne i regionalne samouprave da ne donose vijence. Mi ćemo osigurati vijence, a oni samo neka ponesu lampione. Idemo pokazati zajedništvo, imat ćemo četiri vijenca. Prvi će biti položiti sudionici događanja i obitelji poginulih i nestalih branitelja, drugi vijenac državni vrh, treći vijenac sve jedinice lokalne i regionalne samouprave i četvrti sve braniteljske udruge. I svi će biti pročitani, tko god se javi do 28. veljače – moli Ivančić i dodaje da se ušteđeni novac od vijenaca može utrošiti na branitelje u potrebi.

Svečana akademija nakon mimohoda bit će održana u dvorani “dr. Ivan Šreter” unutar Hrvatskog doma, na kojoj će Đani Stipaničev, možda i prvi put uživo, izvesti pjesmu o bjelovarskim Omegama, a uz njega, gostovat će i Policijska klapa sveti Mihovil. Neizostavan je i prigodan ručak. Ivančić je siguran da će biti lijepo i svečano kao i svake godine, ove uz još više sudionika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!