Bračnom paru Tokić iz Daruvara brak je blagoslovio papa Franjo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mladi bračni par iz Daruvara, Mislav i Ivana Žavcar Tokić imali su jedinstvenu priliku 7. veljače prisustvovati audijenciji kod Pape Franje u Rimu. Budući da im je vjera jako bitna u životu, iskoristili su posjet Rimu kako bi uživali u medenom mjesecu, ali i dobili blagoslov kao novopečeni mladenci.

Vjenčali su se 15. rujna 2023., nakon tri godine veze na daljinu, budući da je Mislav iz Osijeka, a Ivana iz Daruvara. Ljubav se probudila na petoj godini studija teologije u Đakovu, ali nakon vjenčanja smjestili se u Daruvaru. Iako su razmišljali o nekim egzotičnim lokacijama za medeni mjesec, nakon razgovora s prijateljima i svećenicima, saznali su da mogu prisustvovati kao mladenci papinoj audijenciji i odlučili iskoristiti tu priliku.

– Čitali smo da neki ulaznice rezerviraju mjesecima unaprijed, no mi smo ih na danoj nam adresi pokupili dva dana prije audijencije. Za dobivanje ulaznice potrebno je imati crkveni vjenčani list koji potvrđuje status ženidbe i da niste u braku dulje od pola godine. Moguće da je u toplijim mjesecima, kada je i više turista, teže doći do ulaznica. Ulaznice su besplatne i redovno smo čekali u redu – pričaju mladenci koji ističu kako su im oko čitave priče pomogli prijatelji svećenici koji su boravili u Rimu s konkretnim uputama i savjetima.

Kratki susret s papom, ali pun emocija

Jutro kada su trebali doći na audijenciju ustali su se prije 6, jer se već u 7:30 otvarala dvorana za audijenciju. Iako su stigli 15 minuta prije otvaranja dvorane, red ispred već je bio dugačak oko dvjestotinjak metara. Na ulazu ih je zaštitar pitao jesu li oni jedan od 25 novo vjenčanih parova, a odavao ih je i specifičan “dress code” – Ivana je nosila bijelu haljinu, a Mislav odijelo s kravatom.

Audijencija je započela molitvom i kratkom katehezom, a papine pozdrave i nagovore prevoditelji su prevodili na nekoliko jezika. Nakon toga, bio je red na pozdrave.

– Rukovali smo se s papom te smo rekli da dolazimo iz Hrvatske i zamolili ga da nas blagoslovi. Ti trenuci su jako kratki, ali puni emocija. Čekaš ih nestrpljivo i onda jako brzo prođu. Kada smo izašli iz dvorane bili smo nesvjesni događaja i radosni – pričaju i dodaju da su toliko bili oduševljeni da su se nakon susreta samo smješkali neko vrijeme.

Susret kao rođendanski poklon

– Osjećaj je teško opisati, ali bi pokušali riječima: posebno, povlašteno, ispunjeno, radosno… U sjećanju, uz fotografije koje podsjećaju na taj događaj, ostaje upravo taj osjećaj radi doživljaja i susreta s papom – prepričavaju i dodaju da se na papi vidi da je stariji čovjek i da nema jaki stisak, ali se svejedno potrudi posvetiti onima koje pozdravlja i blagoslivlja.

Vjera im u životima puno znači, a susret s papom bit će divna uspomena za cijeli život. Bio je to, kaže Ivana, odličan rođendanski poklon za njezin rođendan koji je bio dan nakon audijencije. Ipak, i njezin je suprug dobro prošao, jer je njihovo vjenčanje bilo upravo na njegov rođendan.

FOTO: privatna arhiva


PODIJELI S PRIJATELJIMA!