Jabuka ima preko 10 tisuća vrsta i niti s jednom nećete pogriješiti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Namirnica tjedna koju vam danas predstavljamo je jabuka. Ovo široko rasprostranjeno voće ima preko 10 tisuća različitih vrsta, jako je bogato vitaminima i poznato je kako njegova svakodnevna konzumacija tjera doktora van. O svim zdravstvenim dobrobitima jabuka te vitaminima koje skriva i ovoga je tjedna za Ritam zdravlja Alfa radija ispričala poznata bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

Za jabuke se zna oduvijek, ima i ona stara izreka „Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ i to je zaista tako. Jabuka ima preko 10 tisuća vrsta, stoga je teško pričati o jednoj sorti ili jednoj vrsti jabuke, nego možemo pričati o njima općenito – ispričala je nutricionistica Crnković.

Kora

Crnković je dodala kako, neovisno o okusu, niti s jednom jabukom nećemo pogriješiti, a objasnila nam je i zašto je kora zdrava.

Ono što je kod jabuka zanimljivo je da sadrže jako puno dijetalnih vlakana i to posebno u svojoj kori, no onda se treba paziti da jabuka nije prskana jer ne želimo konzumirati kojekakve pesticide – ispričala je.

– Jabuka sadrži čak 10 posto dnevne količine dijetalnih vlakana sadrži i zato je često propisivana u dijetama za mršavljenje. Međutim, osim što može pomoći kod dijeta, rađena su istraživanja na korama gdje je dokazano da ta vlakna pridonose i zaštiti od karcinoma debelog crijeva, stoga je to nešto što je s tog zdravstvenog aspekta jako važno – objasnila je Crnković.

Sok

Osim same jabuke, mnoštvo se vitamina i minerala skriva i u samom jabukovom soku.

-Osim što ih se može konzumirat na način da ih se jede kao voće, ono što je također dokazano je da je sok od jabuke, čisti sok od 100 posto jabuke isto tako jako zdrav i štiti od Parkinsonove bolesti – rekla nam je nutricionistica i dodaje.

-Kao što smo pričali prije za mandarine, jabuke sadrže dosta vitamina C koji je bitan za imunološki sustav te u jednoj jabuci ima oko 15 posto dnevne potrebe za vitaminom C.

Dobre za i za dijetu i za pamćenje

Izuzev imuniteta, jabuke jako dobro utječu i naše intelektualne sposobnosti, pogotovo pamćenje.

Kažu da jabuka štiti naše pamćenje, nećemo sad biti pametniji od jabuke, ali definitivno možemo unaprijediti neke intelektualne funkcije. Ona sadrži određenu količinu željeza u sebi i pomaže u proizvodnji acitekolina, a taj acitelkolin je taj koji nam pomaže u pamćenju pa zato kažemo da može unaprijediti te intelektualne funkcije.

-Osim što sam rekla da pomaže u dijetama za mršavljenje, vrlo često se jabuke prepisuju dijabetičarima ili ljudima koji imaju inzulinsku rezistenciju, koji su u nekom tom stanju pred dijabetes upravo zbog tih svojih vlakana i adekvatnih sastava tako da jabuka definitivno ima puno zdravstvenih benefita, ovisno o tome u kojem je stanju čovjek.

Pozitivan utjecaj na zube

Budući da sadržava fosfor, kalcij i flour koji pomažu pri sprječavanju razvoj karijesa, jabuke su iznimno zdrave za zube.

Kad pojedete neki ručak, a nemate pri ruci četkicu za zube, dobro je pojesti jabuku. Osim što imate desert koji je optimalan i zdrav, tud još čistite zube i uništavate štetne bakterije tako da je i s te strane jabuka itekako dobra – zaključila je nutricionistica Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!