U ponedjeljak svi četvrtaši pristupaju nacionalnom ispitu! Jesu li škole spremne?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bruse se zadnje pripreme za pisanje nacionalnih ispita koje će ove godine po prvi puta pisati svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola. Ako se prisjetimo prošle, eksperimentalne godine, četvrtaši su ispite pisali u 81 školi u Hrvatskoj. S druge strane, nacionalni ispiti za učenike osmih razreda u 2023. godini su se pisali u svim školama, a ta praksa ponovit će se i ove godine. To znači da u ponedjeljak, 4. ožujka, kreću nacionalni ispiti za učenike četvrtih i osmih razreda svih osnovnih škola u RH. No, osmaši će ispite pisati tjedan dana kasnije.

II. Osnovna škola Bjelovar

Provjerili smo kako se za nacionalni ispit pripremaju u II. OŠ Bjelovar.

– Naša škola je spremna za provedbu. Dogovorena su dežurstva, rasporedi. Organizirali smo roditeljske sastanke kako bi i roditelji bili upućeni u cijelu provedbu. U srijedu imamo i sjednicu u školi kako bismo još jednom prošli sve upute. Ne očekujemo nikakve probleme i sve bi trebalo proći glatko – kaže ravnateljica Ines Kapša.

Učenici nacionalnom ispitu mogu prići bez straha i stresa jer ocjena neće utjecati na njihovo daljnje školovanje.

– NCVVO nam još uvijek nije detaljno definirao pravila, ali prema napisima u medijima bit će isto kao prošle godine. Točnije, posljednji nastavni dan odnosno dan ranije, 20. lipnja, u e-Dnevniku objavit će se rezultati za svakog učenika tako da svaki roditelj može vidjeti koliko mu je dijete uspješno u odnosu na nacionalni prosjek. Isto tako, rezultati su bili dostupni školi – navodi Kapša.

Osnovna škola Mate Lovraka Veliki Grđevac

Sve je i ove godine spremno u OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac koja se prošle godine našla među 81 školom koja je eksperimentalno pristupila nacionalnim ispitima.

– Odradili smo pripreme kao i prošle godine odnosno učenike i roditelje smo upoznali sa spoznajom da će pisati nacionalne ispite. Učitelji će ponoviti gradivo s učenicima. Četvrtaši su već spremni. U ponedjeljak pišu Hrvatski jezik, u dva dijela, od 9 do 10:15 te od 10:45 do 11:45. Zatim u srijedu pišu Matematiku, a zadnji ispit koji pišu je Priroda i društvo. Nakon četvrtaša, slijede ispiti osmaša i to iz Hrvatskog jezika, prvog stranog jezika, Matematike, Biologije, Fizike, Povijesti, Geografije i Kemije. Zapravo će učenici pisati nacionalne ispite kroz cijeli ožujak – rekla je ravnateljica Marina Balen.

Najvažnije je, složila se Balen, da učenici na ispite mogu doći opušteno.

– Rezultati nacionalnog ispita nemaju utjecaja na zaključnu ocjenu niti će biti sumativno vrednovani. Međutim, učenici i roditelji ipak će dobiti povratnu informaciju. Kada smo za prošlu godinu dobili povratne informacije, zajedno smo ih na timu za kvalitetu prokomentirali. Po rezultatima smo vidjeli gdje možda trebamo napraviti veći pomak, a isto tako smo došli do rezultata da su učenici naše škole riješili višu razinu ispita iz Prirode i društva. Nadamo se da će i ove godine naši četvrtaši jako dobro napisati nacionalne ispite. Svi mi imamo područja gdje smo lošiji i bolji tako da ćemo, u područjima gdje rezultat bude lošiji, raditi na tome da u budućnosti bude bolji – dodaje Balen.

Ravnateljice Ines Kapša i Marina Balen svim su učenicima poželjele puno sreće i uspjeha u nadolazećim ispitima.

Učenici četvrtih razreda ispite kreću pisati 4. ožujka, a radi se o ukupno 37.007 učenika. Osmaši će pak ispitima pristupiti od 11. ožujka i to njih ukupno 40.768.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!